Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Izvlekli posmrtne ostanke Riccarda Giganteja

10. jul. 2018 | 17:52
Dark Theme

Iz brezna v hrvaškem mestecu Kastav so izvlekli posmrtne ostanke, ki naj bi pripadali žrtvam povojnih pobojev maja 1945. Vest je včeraj na svoji naslovnici objavil italijanski dnevnik La Voce del Popolo.
Po pričevanjih, ki jih je med domačini pred 35 leti zbral župnik Franjo Jurčević, so v gozdiču, ki leži 10 kilometrov severozahodno od Reke, 4. maja 1945 po naročilu Organizacije za zaščito naroda (OZNA) usmrtili nekdanjega italijanskega senatorja in reškega podestaja Riccarda Giganteja. Z njim so v breznu končali še vojaki in civilisti. Natančnega števila žrtev ni, domnevajo, da jih je med sedem in devet.
Nedavna najdba naj bi razkrila še to nejasnost, ob kosteh so namreč našli še nekaj osebnih predmetov.
Posmrtne ostanke trenutno hranijo na italijanskem generalnem konzulatu na Reki, s kriminološko ekspertizo pa ji bodo proučili izvedenci s fakultete za medicino.
Generalni konzul na Reki Paolo Palminteri se je razveselil dejstva, da so posmrtne ostanke izvlekli iz brezna. To naj bi bil tudi dokaz dobrih odnosov med Zagrebom in Rimom. Pri iskanju resnice so bili namreč dejavni ezulske organizacije in italijansko obrambno ministrstvo, ki sta v tem primeru naletela na hitro sodelovanje hrvaške vlade.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava