Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

V desetih letih so se prejemki časopisov in revij razpolovili

11. jul. 2018 | 19:10
Dark Theme

Član uprave družbe PRAE, ki izdaja Primorski dnevnik, Paolo Mahorčič je bil spet izvoljen v državni svet italijanske zveze založnikov (FIEG). Ravno zdaj, ko državna vlada časopisom in revijam žuga z zakonskimi spremembami.

Ima vaša funkcija več čara ali nadlog? Ste v smetani italijanskih založnikov, z vami sedijo znana imena ...
FIEG je Primorskemu dnevniku večkrat pomagal, zato se mi je zdelo prav, da sprejmem mesto v svetu. To je nazadnje priznanje za vso našo skupnost, meni pa omogoča, da spoznavam ljudi in da prej pridem do pomembnih informacij. Ni pa to najvišji organ. Izvršni svet se sestaja večkrat in člani prejemajo honorar. Mi pa se sestajamo trikrat ali štirikrat na leto brez honorarja in potnih stroškov.

Predsednik FIEG-a ni več zastopnik Mondadorija in Fininvesta Maurizo Costa. Na njegovo mesto je bil izvoljen Andrea Riffeser Monti iz skupine Monrif, ki izdaja kopico regionalnih dnevnikov. Ima ta zamenjava politično ozadje?
Ne. To, kateri skupini pripada predsednik, ne vpliva na delovanje FIEG. Njegovi člani so precej složni, vsem je pač skupno zavzemanje, da se na čim boljši način rešijo velike težave na področju založništva.

Kaj najbolj žuli založnike?
Podatki, ki jih je pred nekaj meseci naštel prejšnji predsednik FIEG so dovolj zgovorni: v desetih letih so se prejemki časopisov in revij razpolovili. Od reklame je 65 % manj prihodkov, od prodaje 40 %. Vsi založniki so se zato lotili zmanjšanja stroškov za osebje tako s predčasnimi upokojitvami kot s sistemom solidarnostne pogodbe za novinarje. Tudi na PD smo v prejšnjih letih ukrepali na ta način. Prispevki državne vlade so se močno zmanjšali, zato ni bilo druge rešitve.
Celotni pogovor lahko preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava