Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Ronaldo dobi več kot zamejci

11. jul. 2018 | 19:54
Dark Theme

Vrtoglavi strošek, ki si ga je nakopal nogometni klub Juventus za nakup napadalca Cristiana Ronalda, je razburil delavce v Fiatovi tovarni v Melfiju na jugu Italije. Napovedali so, da bodo med 15. in 17. julijem stavkali v znak protesta.
Za Ronalda je Juventus - tudi s pomočjo pokrovitelja Fiata - odštel dobrih sto milijonov evrov. Il Sole 24 Ore poroča, da je v ceno vključena tako protivrednost Real Madridu kot razne obvezne dajatve nogometni zvezi. Vsega skupaj naj bi bil posel vreden 112 milijonov evrov, portugalski golgeter pa naj bi vsako sezono prejel 30 milijonov evrov.
Ob teh številkah si javnost težko predstavlja, koliko je kaj vredno. Med tistimi, ki se veselijo Ronaldovega prihoda v Turin, so verjetno tudi taki, ki robantijo zaradi privilegijev politične kaste. Po zanimivem naključju bo prav danes kolegij poslanske zbornice razpravljal o spremembi pravil pri določanju dosmrtnih rent nekdanjim poslancev. Po predlogu Roberta Fica, ki bi mu danes lahko prižgali zeleno luč, bi država letno prihranila približno toliko, kot bo Ronaldo zaslužil v eni nogometni sezoni. In to je tisočkrat več od razpoložljivega letnega dohodka gospodinjstev v Italiji in Sloveniji. Vrednost Ronaldovega odkupa pa je primerljiva z letnim proračunom onkološkega centra v Avianu.
Ni pa mogoče spregledati, da so italijanski državljani v lanskem letu potrosili več kot sto milijard evrov v stavah in igrah na srečo. V primerjavi s tem so rente poslancev, proračuni kraških občin ali letni prispevki za primarne organizacije Slovencev v Italiji nepomemben drobiž.
Podrobnejši podatki v današnji (četrtkovi) tiskani izdaji

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava