Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Fedriga je Volku natresel več lepih besed

13. jul. 2018 | 18:04
Dark Theme

Besede niso dejanja, toda generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk je po današnjem srečanju na sedežu deželne vlade Furlanije Julijske krajine moral čestitati gostitelju. Massimiliano Fedriga se je namreč po diplomatovih besedah »zelo dobro pripravil«, Sloveniji in Slovencem pa je namenil kopico pohval, zahval in obljub. Ponovil je na primer stališče, da je treba slovenski narodni skupnosti v Italiji zagotoviti zastopanost v italijanskem parlamentu, češ da Slovencem mora pripadati to, kar že ima nemška manjšina.
A pogovor med Fedrigo in Volkom se ni vil le okrog manjšinskih tem. Predsednika deželne vlade je namreč zanimalo, kako Sloveniji uspeva beležiti petodstotno gospodarsko rast, gostu pa je tudi prinesel čestitke notranjega ministra Mattea Salvinija za delo, ki ga opravlja slovenska policija pri varovanju južne meje, ki je obenem meja schengenskega območja.
Slovenski konzul je Fedrigo uradno povabil v Slovenijo, kjer bo predsednik vlade FJK očitno dobrodošel, še zlasti če bo ponovil stališče, da v arbitražnem sporu podpira Ljubljano.
Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava