Torek, 16 april 2024
Iskanje

Dežela: 100.000 evrov za projekte slovenskih šol

13. jul. 2018 | 19:37
Dark Theme

Dežela Furlanija Julijska krajina bo 100.000 evrov iz sklada za slovensko jezikovno manjšino na podlagi 21. člena deželnega zaščitnega zakona št. 26/2007 namenila projektom, ki sta jih za krepitev pouka slovenskega jezika in kulture predložili mreži slovenskih oz. dvojezičnih višjih srednjih in večstopenjskih šol, ki delujejo na ozemlju FJK. Tako je 13. julija sklenila deželna vlada na predlog odbornika za krajevne avtonomije, varnost in evropske politike Pierpaola Robertija, pri čemer bo vsota razdeljena na enaki polovici: 50.000 evrov bo šlo projektom višjih (mrežo koordinira Izobraževalni zavod Jožefa Stefana iz Trsta), 50.000 pa projektom večstopenjskih šol (mrežo koordinira Večstopenjska šola Nabrežina.
Omenjena sredstva bodo omogočila šolam razvijanje vzgojno-izobraževalne ponudbe v luči ovrednotenja jezika in kulture slovenske manjšine s posebnim ozirom na izmenjavo učencev in dijakov oz. učnega osebja v sodelovanju s šolami v Republiki Sloveniji.
Pri višjih srednjih šolah v veliki večini primerov gre za dejavnosti v Sloveniji od delovne prakse in izpopolnjevalnih tečajev slovenskega jezika do sodelovanja s Centrom za slovenščino kot drugi/tuji jezik in izmenjave dijakov. Potem gre npr. tudi za dopolnilne dejavnosti na posameznih šolah oz. za umetniške dejavnosti, ki pa so vezane na nadgradnjo učenja slovenščine.
Mreža večstopenjskih šol pa je projekte le-teh združila v tri večje sklope: prvega sestavljajo dopolnilne dejavnosti za izboljšanje znanja slovenskega jezika za učence in dijake obveznih šol, drugega izmenjava učencev in učnega osebja med slovenskimi oz. dvojezičnimi šolami v FJK ter šolami iz Republike Slovenije, vključno z večdnevnim bivanjem in učenjem v Sloveniji. Tretji sklop pa obsega dejavnosti za bogatenje šolske ponudbe tudi v sodelovanju z ustanovami in organizacijami slovenske jezikovne skupnosti v Italiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava