Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Premirje ne bo dolgotrajno

18. jul. 2018 | 12:59
Dark Theme

Letošnje poletje je, kot smo pisali, dokaj nenavadno. Zgovoren je podatek, da doslej ni bilo niti enega vročinskega vala in ga med drugim tudi ne bo v bližnji prihodnosti. Zlasti pa je bilo vreme pri nas v glavnem precej muhavo in nagajivo. Plohe in nevihte so bile letos razmeroma pogoste, mestoma pa so nastale tudi močnejše nevihte z nalivi in točo. Ekstremnih pojavov je bilo, vsaj na prvi pogled, več kot v preteklosti.
Gre za posledico neobičajne razporeditve zračnega tlaka na širšem območju. Anticiklon v glavnem občutneje vpliva le na vreme nad južnejšimi vzporedniki, medtem ko so onstran Alp dokaj pogosta vsaj občasna pronicanja hladnejšega in bolj nestanovitnega atlantskega ali severnega zraka. Naši kraji so v glavnem nekje vmes, občasno pod vplivom subtropskega anticiklona, občasno pod vplivom severnega zraka. Zato se vreme pogosto spreminja in je vsaj občasna nestanovitnost skorajda dnevna stalnica. Ko so temperaturne razlike večje, pa mestoma nastajajo tudi izrazitejši pojavi.
Pred nami je nekaj sončnih in stanovitnih poletnih dni. Prehodno se je okrepil anticiklonski greben, ki nam bo do vključno petka zagotovil umirjenost vremenske slike. Od danes do vključno petka bo prevladovalo pretežno jasno vreme, najvišje dnevne temperature pa bodo do okrog 30 stopinj Celzija. Kakšno stopinjo Celzija več bomo namerili na Goriškem, kakšno stopinjo manj pa ob morju.
ARSO je med med drugim v čivku napisal, da kdor bi rad opravil košnjo in posušil travo, lahko to opravi od srede do petka. Kasneje bo ozračje spet postalo nestabilno.
Ob koncu tedna bo anticiklon spet nekoliko oslabel in bo proti nam pronical bolj svež in nestanoviten atlantski, deloma severni zrak.
Od sobote do vključno ponedeljka bo več spremenljivosti. Prevladovalo bo delno jasno do spremenljivo oblačno vreme. Zlasti ob morju bodo lahko tudi obdobja z vsaj delno jasnino. Občasno pa bodo možne krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. V glavnem bomo namerili kakšno stopinjo Celzija manj kot v teh dneh.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava