Petek, 12 april 2024
Iskanje

Mrzla jesenska noč

19. jul. 2018 | 10:48
Dark Theme

Kljub toplemu zraku, ki se zadržuje nad nami - temperatura na višini 1500 metrov presega za približno 4 stopinje Celzija dolgoletno povprečje - je deželna meteorološka opazovalnica ponoči ponekod namerila za ta čas nizke temperature. Ozračje je namreč te dni ob prehodni okrepitvi anticiklona zelo stanovitno, zato je mestoma nastal izrazit temperaturni obrat.
Pri Belopeških jezerih so tako danes ponoči namerili le +5,4 stopinje Celzija, na Trbižu pa +8,7 stopinje Celzija, kar ne sodi ravno v poletje, zlasti pa ne v sedanjo temperaturno sliko, saj je radiosonda iz Rivolta opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +16,8 stopinje Celzija. Gre za še en dokaz o tem, kako so letošnje otoplitve le prehodne in labilne. Ozračje se je namreč segrelo le v nekaterih slojih, marsikje pa ostaja nad nami še razmeroma hladen zrak. V bistvu ni bilo dolgotrajnejših anticiklonskih obdobij, ki bi omogočala bolj homogeno otoplitev.
Med bolj svežimi predeli je bila ponoči tudi Kraška planota. V Zgoniku je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo temperaturo +15,2 stopinje Celzija, medtem ko se je živo srebro na Goriškem v glavnem zadrževalo okrog 17 ali 18 stopinj Celzija. Najtopleje je bilo na Tržaškem, kjer se živo srebro ponoči ni spustilo pod 23 stopinj Celzija, kar pa je vseeno omogočalo dokaj prijetno noč.


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava