Petek, 19 april 2024
Iskanje

S srcem, dušo in možgani

20. jul. 2018 | 20:29
Dark Theme

Začelo se je v mraku in počasi, končalo pa v svetlobi in živahno, s širokimi nasmehi, vinom in cigaretami. Veliki - ogromni! - italijanski kantavtor Francesco De Gregori je kot gost koncertnega niza Note Nuove 11 svoje stare uspešnice v Lignanu prepletal z mlajšimi skladbami, mednje pa vtkal tudi nekaj dobrodošlih koncertnih raritet.
V prijeten amfiteater Arena Alpe Adria, lepo zapolnjen, četudi ne razprodan, je Francesco De Gregori (1951) v četrtek pritegnil tako vrstnike kakor tudi mlajše poslušalce in celo starše z otroki - naj deca v živo izkusi domačo legendo!
De Gregori je v Lignanu z druščino v dveh urah nanizal 22 skladb. Začel je počasi in mračno, s pesmijo Numeri da scaricare z odličnega albuma Pezzi (2005), s srhljivim bluesom, stkanim iz prizorov holokavsta. Vlak, ki vozi v smrt, je zazvenel skozi kantavtorjeve orglice, medtem ko je florentinska pevka Caterina Bueno (1943-2007) takoj zatem zaživela v ganljivi pesmi Caterina. Tudi v okleščenem aranžmaju se izvrstno obnese Il cuoco di Salò, nenavadna, izvirna protivojna pesem, v kateri pevec življenje in umiranje v Mussolinijevi Salojski republiki opisuje »z napačnega brega«, skozi oči salojskega kuharja.

Med koncertne standarde Generale, La leva calcistica della classe '68, Santa Lucia, Buonanotte fiorellino, La donna cannone in druge je vtkal tudi nekaj koncertnih raritet - denimo ostro družbenokritično Bambini venite parvulos, v kateri že skoraj trideset let brez ovinkarjenja obračunava z domovino, prepolno mafije, mamil, strahov in nasilja nad najbolj nemočnimi.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava