Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Arso opozarja pred udari strel

13. avg. 2018 | 11:54
Dark Theme

Po podatkih Agencije RS za okolje je danes zvečer, ponoči in v torek dopoldne pričakovati močne nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra predvsem na Primorskem. Sunki zahodnega vetra bodo najbolj izraziti ob morju. Ob tem lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki. Lokalno bodo možni močnejši nalivi s točo in udari strel.
V šestih urah lahko zapade od 20 do 40 litrov na kvadratni meter padavin, opozarja Arso. Hudourniški vodotoki lahko hitro narastejo in se razlijejo, možne so tudi poplave meteorne vode. Zato na Arsu svetujejo, da naj prebivalci na ogroženih območjih spremljajo trend vodostaja in hidrološka obvestila ter naj se ne zadržujejo v bližini hudournikov.
Arso tudi opozarja, da lahko udari strel zanetijo tudi požare. Ob tem svetujejo, da ljudje ob nevihti počakajo na varnem mestu v zgradbi, tisti na prostem naj poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu, tisti na morju pa naj poiščejo najbližji varen pristan. Poleg tega naj se med nevihto ne zadržujejo pod drevesi ali daljnovodi in odsvetujejo tudi parkiranje pod drevesi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava