Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Skupaj več kot petdesetkrat na Triglavu

16. avg. 2018 | 15:35
Dark Theme

Letos mineva 240 let od prvega zabeleženega vzpona na Triglav. V teku let je Triglav delno spremenil svojo podobo, a še vedno ostaja ena najbolj priljubljenih visokogorskih destinacij. Turizem Bohinj, Triglavski narodni park in partnerji z območja Julijskih Alp prirejajo vrsto dogodkov ob pomembnem jubileju prvega vzpona na vrh Slovenije, ki so se začeli že v začetku leta in bodo trajali vse do zimskih mesecev. Štirje zamejski planinci so bili na vrhu že večkrat in se nanj vedno znova vračajo.
Maksi Kralj se je prvič povzpel na Triglav leta 1991. Ta vzpon, ki ga je opravil s prijateljem Robijem, se mu je zasidral v srce in vnel v njem ljubezen za planinarjenje. Od takrat je bil na Triglavu še osemkrat.
Silva Meulia, profesorica športne vzgoje, je strastna ljubiteljica gorskega sveta. Vzljubila ga je pred štiridesetimi leti, na slovensko streho pa je prvič stopila pred približno dvajsetimi leti. Stik z naravo ji veliko pomeni, zato ga rada deli s svojimi dijaki. Pred približno petimi leti je obudila tradicijo zahajanja na Triglav, ki je bila prisotna na državnem tehniškem zavodu J. Stefan že za časa ravnatelja Pina Rudeža.
Jernej Šček, mladi profesor filozofije in zgodovine ter planinski vodnik Planinske zveze Slovenije, je bil prvič na Triglavu v študentskih letih, kasneje pa se je na vrh vrnil še sedemkrat, čeprav ni to njegova najljubša destinacija.

Vojko Slavec je prečesal Triglavski narodni park po dolgem in počez. Član nadzornega odbora SPDT ima za seboj nešteto prehojenih poti, osvojenih vrhov in poznanstev, ki so se rodila v visokogorju in s katerimi je še danes povezan, na najvišji slovenski gori pa je bil kar triintridesetkrat.

Več v današnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava