Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (33)

16. avg. 2018 | 17:04
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o premirju med Rusijo in Gruzijo. Članek je bil objavljen v nedeljo, 17. avgusta 2008.

MOSKVA, TBILISI - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je včeraj podpisal sporazum o prekinitvi ognja z Gruzijo, ki ga je že v petek podpisal gruzijski predsednik Mihail Sakašvili. Ameriški predsednik George Bush je podpis sporazuma pozdravil in pozval Rusijo, naj se začne umikati z ozemlja Gruzije, kar so ruske enote po zadnjih podatkih že začele. Medvedjev je francoskemu predsedniku in predsedujočemu EU Nicolasu Sarkozyju že v petek zvečer zagotovil, da bo Rusija podpisala sporazum o prekinitvi ognja z Gruzijo in pri tem spoštovala vse člene tega sporazuma, vključno z obvezo o umiku svojih sil iz Gruzije. Vsebina dokumenta naj bi ustrezala dokumentu, ki sta ga pred tem že podpisala predsednika Južne Osetije in Abhazije. Iz Kremlja so tudi sporočili, da bo Rusija sprejela vsa načela francoskega sporazuma o prekinitvi ognja, o katerih sta se na srečanju v torek v Moskvi sporazumela Sarkozy in Medvedjev.
Medtem je Gruzija ruske sile obtožila razstrelitve enega od glavnih železniških mostov v regiji Kaspi v središču Gruzije. Kot so ob tem sporočili iz gruzijskega zunanjega ministrstva, je zato pretrgan železniški promet med vzhodom in zahodom Gruzije. Namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin je obtožbe Tbilisija zavrnil in jih označil kot nepreverjene. »Zakaj bi uničevali mostove? Mi jih popravljamo,« je dejal na ruski televizijski mreži Vesti.
Sporazum, ki obsega šest točk, med drugim Rusijo zavezuje, da se začne umikati z gruzijskega ozemlja.
Poleg tega naj bi se vpleteni na podlagi sporazuma vzdržali uporabe nasilja, prenehali z medsebojnimi sovražnostmi, humanitarnim delavcem omogočili neoviran dostop do prizadetih območij. Gruzijska vojska se mora po sporazumu vrniti v svoja oporišča, začeti pa je potrebno tudi mednarodno razpravo o načinih zagotavljanja varnosti in stabilnosti v Južni Osetiji in Abhaziji.
Podpis sporazuma je med prvimi pozdravil ameriški predsednik George Bush in ga označil za korak, ki ga navdaja z upanjem. Poudaril je, da mora Rusija sporazum sedaj tudi spoštovati in umakniti svoje sile iz Gruzije, in da si ne more lastiti obeh gruzijskih separatističnih pokrajin - Južne Osetije in Abhazije. Dejal je, da se o tem ni mogoče pogajati, saj sta obe pokrajini del Gruzije in ležita znotraj mednarodno priznanih meja.
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem pojasnil, da ruske enote še nimajo časovnega načrta za umik iz Gruzije, kar zahteva podpisani sporazum. Lavrov je novinarjem povedal, da bo umik ruskih vojakov z gruzijskega ozemlja trajal »tako dolgo, kolikor bo potrebno«. Ob tem je dodal, da je veliko odvisno od tega, kako hitro bodo ruske enote uvedle »dodatne varnostne ukrepe«. »Ni odvisno samo od nas. Neprestano se srečujemo z različnimi težavami z gruzijsko stranjo.
Umik je odvisen od tega, kako hitro in efektivno bomo rešili te težave,« je še dejal Lavrov.
O resoluciji z zahtevo po prekinitvi ognja so se v petek pogovarjali tudi v Varnostnem svetu ZN, vendar pa pogajanja tudi tokrat niso bila uspešna, predvsem zaradi zahtev Rusije, ki ima pravico veta. Slednja je namreč vztrajala, da v resoluciji ne sme biti omembe spoštovanja ozemeljske celovitosti Gruzije. Ostali diplomati 15-članskega sveta so pojasnili, da bodo posvete o novem osnutku resolucije, ki bi formaliziral francoski sporazum o prekinitvi ognja med Gruzijo in Rusijo, najverjetneje začeli danes. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zato prekinil dopust in začel zasebne pogovore z veleposlaniki ZDA, Rusije in Gruzije. (STA)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava