Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Ponekod se že začenjajo trgatve

18. avg. 2018 | 12:19
Dark Theme

V nekaterih predelih Slovenije, med drugim na severovzhodu države in ponekod na Primorskem, se bodo že v prihodnjih dneh začele trgatve. V Ormožu bodo v nekaterih kleteh z obiranjem grozdja začeli v ponedeljek, pri tem pa si tako kot drugi slovenski vinarji obetajo odlično kakovost vinskega letnika 2018. Začetek trgatve v prihodnjih dneh napovedujejo tudi v Brdih.
Količinsko bo pridelek nekoliko manjši, vendar pa imajo od letošnje trgatve velika pričakovanja, še posebej od sort rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay in sauvignon. S trgatvijo bodo v ormoški kleti Puklavec Family Wines začeli v ponedeljek s sortami za peneča vina. Končali bodo predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra.
Dobro letino si obetajo tudi drugi slovenski vinarji. Direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc je povedal, da pričakujejo količinsko in kakovostno odlično letino, kakršno si vinarji lahko le želijo, seveda če le ne bo vremenskih ujm v zadnjem delu trgatev.
Letošnje toplo in ne preveč suho poletje bi lahko po njegovih besedah dalo optimalno letino, kakršne vinogradniki zadnjih nekaj let niso bili vajeni. Letošnja trgatev bo po njegovem zanimiva tudi zato, ker bo časovno relativno blizu izpeljana tako na Primorskem kot na Štajerskem, morda s kakšnim tednom razlike.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava