Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Z malim fičkom sredi sovjetskih tankov

18. avg. 2018 | 18:05
Dark Theme

Pred kratkim sem v Bruslju naletel na plakat, ki je vabil na razstavo ob 50. obletnici invazije sil Varšavskega pakta. Šlo je za razstavo fotografij znanega češkega fotografa Jozefa Koudelke, ki je dogajanja v Pragi ujel v objektiv svojega fotoaparata. Te razstave nisem mogel izpustiti.
Nikoli še nisem napisal, zakaj me na tista dogajanja vežejo posebni spomini. Takrat, v letu 1968, namreč, še nisem bil usmerjen v novinarstvo, komaj sem prestopil prag tržaške univerze in kot dvajsetleten študent še razmišljal o svoji prihodnosti. Praška pomlad pa je vzbudila mojo radovednost in nekako sem se odločil za prvo samostojno potovanje daleč od doma. Pobudo je pravzaprav dal moj dober prijatelj Antek Gruden, ki je menil, da bi lahko z njegovim fičkom obiskala prestolnico takratne Češkoslovaške. Tako sva se 19. avgusta odpravila na pot, z nekaj desettisoč lirami v žepu in s starim kanadskim šotorom, ki sva si ga izposodila.

Pol stoletja star spomin Bojana Brezigarja na nenačrtovano spremljanje invazije Češkoslovaške v današnji (nedeljski) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava