Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Zlom poletja

21. avg. 2018 | 11:31
Dark Theme

Najbolj vroče poletje se bo kmalu zaključilo, kaže da dokončno. Pred nami je namreč ob koncu tedna izrazita sprememba, ob kateri bo prehodno zadišalo kar po jeseni. Šlo bo za pravi zlom poletja. Med petkom in nedeljo pričakujemo solidno hladno vremensko fronto, ki prinaša precejšnje količine padavin, za njo pa bo pritekal občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo proti koncu padavin spustila do nadmorske višine okrog 2000 metrov. Ozračje se bo v primerjavi z zdajšnjim dogajanjem do ponedeljka v povprečju ohladilo za okrog 10 stopinj Celzija, prizemna ohladitev pa bo ponekod še nekoliko večja.
Gre za obsežno vremensko fronto, ki te dni nastaja nad severnimi predeli Atlantskega oceana in ki bo v prihodnjih dneh od severozahoda oplazila večji del Evrope.
Do četrtka njeni vplivi pri nas še ne bodo opazni in bo prevladovalo sončno in vroče poletno vreme. Možne bodo posamezne popoldanske vročinske nevihte.
V četrtek bodo vetrovi že obrnili od jugozahoda, zato se bo popoldanska nestanovitnost zlasti v gorskih predelih še nekoliko povečala. Vročinske nevihte bodo nekoliko pogostejše in verjetnejše.
V petek se bo vremenska fronta približevala našim krajem. Nestanovitnost se bo povečala, zlasti v popoldanskih in večernih urah se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte.
Glavnino poslabšanja po zdajšnjih izgledih pričakujemo v soboto, ko se bo višinska dolina s severnim zrakom poglabljala in bo nastal zavetrni ciklon nad Tirenskim morjem ter severnimi predeli države. Padavine bodo, kot kaže, v soboto pogoste in povečini zmerne do močne. Pojavljale se bodo tudi nevihte, med njimi bodo lahko tudi močnejše.
Temperatura se bo spuščala. Zapihala bo burja. Noč na nedeljo bo že občutno bolj sveža.
V nedeljo bo, kot kaže po zdajšnjih izgledih, v prvih jutranjih urah vremenska fronta sprva še vztrajala nad našimi kraji in se bodo še pojavljale padavine. V dopoldanskih urah pa bi se moralo vreme postopno izboljšati. Sveže bo. Pihala bo šibka do zmerna burja. Čez dan bo delno jasno do spremenljivo oblačno, mestoma bo lahko še nastala kakšna posamezna ploha ali nevihta.
Noč na ponedeljek bo sveža. Na Kraški planoti in v nižinah se bo najnižja nočna temperatura predvidoma spustila do okrog ali le malo nad 10 stopinj Celzija, ob morju do okrog 17 stopinj Celzija. V ponedeljek čez dan temperatura povečini ne bo presegala 22 ali 23 stopinj Celzija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava