Petek, 12 april 2024
Iskanje

Vrzel se bo zapolnila le prehodno

27. avg. 2018 | 11:57
Dark Theme

Po izraziti sobotni vremenski fronti, ki je dokončno zapustila naše kraje v včerajšnjih popoldanskih urah, se je vreme izboljšalo in občutno ohladilo.
Radiosonda iz Rivolta je na višini 1500 metrov v prostem ozračju opolnoči namerila +7,4 stopinje Celzija, in sicer najnižjo temperaturo od 23. junija. Ničta izoterma se je spustila do nadmorske višine 2.320 metrov. Temperatura je trenutno v povprečju za okrog 6 stopinj Celzija nižja od dolgoletne normalnosti, ničta izoterma pa za kakih 1.200 metrov.
Najnižjo temperaturo v deželi je meteorološka opazovalnica Osmer danes namerila pri Belopeških jezerih, kjer je bilo davi le 0,2 stopinje Celzija. V nižinah se je živo srebro spustilo do okrog 10 stopinj Celzija, ob morju pa pod 18 stopinj Celzija.
V primerjavi z minulim dogajanjem se je temperatura v povprečju spustila za okrog 10 stopinj Celzija. Padavine so bile medtem v soboto in deloma včeraj zjutraj povsod obilne. Marsikje je v 48 urah padlo več dežja kot v celotnem mesečnem povprečju. Pojavi so bili mestoma siloviti in so ponekod povzročali tudi težave.
Vrzel v zračnem tlaku, ki je nastala ob prehodu vremenske fronte, se bo prehodno zapolnila. Znova se bo okrepil anticiklon, ki pa ne bo več tako soliden kot v minulih tednih. Od danes do srede bo postopno topleje in bo spet bolj poletno, v drugi polovici tedna pa kaže spet na nekaj več spremenljivosti in občasne nestanovitnosti, dvig temperature pa se bo zaustavil. Proti Alpam bo namreč ob hladni vremenski fronti, ki se bo pomikala preko srednjeevropskih držav, spet pronical nekoliko hladnejši severni zrak. Vsaj občasno bo destabiliziral ozračje, hkrati pa bo izpodrinil toplejši zrak proti južnejšim vzporednikom. V drugi polovici tedna bo tako več spremenljivega vremena in se bodo občasno pojavljale tudi padavine. Temperature pa ne bodo ravno visoke.
Od danes do vključno srede bo torej prevladovalo sončno vreme z le občasno zmerno oblačnostjo. Čez dan bo topleje, noči pa bodo razmeroma sveže.
V četrtek bo popoldne ali zvečer že več spremenljivosti in bodo nastajale krajevne plohe ali nevihte. V petek in soboto kaže na prevladujoče delno jasno do spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami ali nevihtami. Spet bo bolj sveže.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava