Petek, 26 april 2024
Iskanje

Poletje je zašlo v težave

28. avg. 2018 | 11:07
Dark Theme

Po izraziti vremenski fronti, ki je naše kraje prešla v noči na nedeljo, se je vremenska slika precej spremenila in je poletje zašlo v težave. Po pričakovanjih je bil nedeljski obrat pomemben mejnik v zadnjem obdobju. Poletje odslej ne bo več tako kot v zadnjih tednih. Ne bo sicer manjkalo tudi sončnega vremena in prijetnih temperatur, toda občasno se bomo soočali z večjo spremenljivostjo in svežim zrakom, večje vročine pa, kot kaže, ne bo več. Vztrajna večtedenska stanovitnost ob nadpovprečno visokih temperaturah bo, kot kaže, odslej bolj malo verjetna. Mestoma in občasno bo lahko še vroče, toda le za krajši čas.
Danes in jutri bodo naši kraji pod prehodnim vplivom anticiklona, zato bo prevladovalo sončno in toplejše vreme. Od četrtka pa pričakujemo novo vremensko spremembo. Podobno kot v soboto bo po istem kalupu Evropo prešla severnoatlantska vremenska fronta, toda njen vpliv bo tokrat nekoliko manjši. Ozračje je namreč hladnejše, zato bo manj energije, hkrati bo tudi njeno poglabljanje nad Sredozemljem manj izrazito. Vseeno pa bo dovolj, da se bo nestanovitnost povečala in da se bo ozračje ponovno ohladilo. Med četrtkom in soboto se bodo pojavljale občasne padavine, vmes bodo lahko tudi nevihte, temperatura pa bo ponovno padla.
Danes in jutri pričakujemo, da se bo ozračje spet otoplilo. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju se bo temperatura povzpela do okrog 15 stopinj Celzija, se pravi, da spet nad dolgoletno povprečje. V primerjavi z nedeljskim dogajanjem se bo torej ozračje v povprečju otoplilo za približno 8 stopinj Celzija. V nižjih slojih pa bo vzpon temperature nekoliko manjši, saj se je v preteklih dneh občutno ohladilo celotno življenjsko okolje vključno z morjem. Toda vseeno bo precej topleje kot včeraj.
V četrtek se bo nova vremenska fronta približevala našim krajem in bo v popoldanskih urah že nekaj krajevne nestanovitnosti. Možne bodo posamezne krajevne plohe ali nevihte.
V petek in soboto bo delno jasno do spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo, kot kaže nekoliko verjetnejše in pogostejše v noči na soboto in v soboto, medtem ko bo v petek nekaj več spremenljivosti, morda tudi s pogostejšimi obdobji delne jasnine. V nedeljo čez dan se bo vreme izboljšalo. Spet se bo ohladilo. V soboto bo zapihala šibka burja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava