Torek, 23 april 2024
Iskanje

Nestanoviten zrak se bo zagozdil nad našim območjem

29. avg. 2018 | 11:54
Dark Theme

Bližnje poslabšanje, ki se bo začelo v jutrišnjih popoldanskih urah in glavnino katerega pričakujemo zlasti v noči na soboto ter v soboto, precej spominja na preobrat v preteklem koncu tedna. Za razliko, smo pisali, da bo tokrat nekoliko manj občuten. Energija v igri bo namreč zaradi nižjih temperatur manjša in tudi poglobitev višinske doline nad Sredozemljem bo manj izrazita. Poslabšanje po vsej verjetnosti ne bo ravno tako silovito, toda bo vseeno občutno.
Jutri bodo vplivi prihajajoče vremenske fronte le posredni. Vetrovi bodo obrnili od jugozahoda, od koder bo pritekal bolj vlažen zrak. V popoldanskih urah bodo nastale krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše in pogostejše v severnih goratih predelih, ni pa povsem izključeno, da bo kakšna ploha ali nevihta lahko nastala tudi drugod.
V petek bo delno jasno do spremenljivo oblačno, več jasnine bo v dopoldanskih urah, več oblakov pa v popoldanskih, ko bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.
Vremenska fronta bo naše kraje dosegla v noči na soboto. Tedaj bodo padavine pogostejše in močnejše, pojavljale se bodo tudi nevihte. Podobno vreme se bo povečini nadaljevalo tudi v soboto, ko bo med drugim nastal zavetrni ciklon nad Tirenskim morjem. V soboto zvečer ali v noči na nedeljo bo zapihala burja, ozračje pa se bo začelo ohlajati. Ohladitev bo podobna ali le malo skromnejša kot minulo nedeljo.
V nedeljo in v začetku tedna, kot kaže, tudi po odhodu vremenske fronte ne bo prišlo do popolnega izboljšanja. Od višinske doline s hladnim severnoatlantskim zrakom se bo namreč odcepilo hladno višinsko jedro, ki se bo zagozdilo med anticiklonoma ravno nad našim območjem. Še nekaj dni, predvidoma do sredine prihodnjega tedna bo zato prevladovalo nekoliko bolj nestanovitno in sveže vreme. Prevladovala bo spremenljivost, ob delnih razjasnitvah bodo obdobja s pogostejšo oblačnostjo in bodo še možne vsaj občasne in krajevne padavine. Razmeroma sveže bo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava