Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

»Za Veliko Kladušo je kriva EU«

29. avg. 2018 | 17:45
Dark Theme

Trpka iztočnica za pogovor s tržaško antropologinjo in proučevalko migrantskih poti Desirée Pangerc so razmere v Veliki Kladuši in Bihaču na severni meji Bosne in Hercegovine, kjer je obtičalo vsaj 4.000 migrantov. Nevladne organizacije ocenjujejo, da se tam odvija humanitarna katastrofa.
»Po letu 2015 se je zdelo, da je dogovor med EU in Turčijo zatrl balkansko pot. A je ni. Več migrantov je ostalo nekje na sredi, se pravi, da niti jim niso priznali status begunca niti se niso vrnili domov. Hkrati pa z več območij, predvsem Afganistana, Sirije in Libije, prihajajo novi,« razlaga poznavalka Balkana.
»Na udaru je zdaj politično krhka BiH. Tudi na primeru migrantov vidimo, da gre za nedelujočo državo. Taki sistemi so plodna tla za tihotapce z migranti. Pri nezakonitih poslih lažje najdeš sodelavce, oporo dobiš tudi pri oblasteh, ki jih zajeda korupcija.«
Pangerčeva ocenjuje, da večji del odgovornosti nosi Evropska unija, ki ne more iz lastne krize. Zato bo jeseni, ko ji bo trkalo na vrata še več migrantov, še bolj na preizkušnji.

Več v današnji (četrtkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava