Ta teden pred 10 leti (36)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o progi Trst-Sežana-Trst

A

četrtek, 6. septembra 2018 | 16:00

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o čezmejni avtobusni povezavi med Trstom in Sežano. Članek je bil objavljen v torek, 2. septembra 2008.

Šestkrat dnevno iz Sežane v Trst in prav tolikokrat iz Trsta v Sežano: nova mednarodna medmestna proga je od včeraj realnost. Razveseljiva, kot je razveseljiva vsaka zamisel, ki želi brisati razdalje in približati ljudi.
Ob 8. uri je s sežanske avtobusne postaje odpeljal prvi avtobus, ob 20. uri je na tržaško privozil zadnji. Pokrajini Trst in Občini Sežana je tako uspelo uresničiti dolgoletne sanje marsikaterega njenega svetnika in svetnice, a tudi »preprostih ljudi«. Politični volji se je pridružila podjetniška: k projektu sta pristopili avtobusni podjetji Avrigo (Sežana) in Trieste Trasporti, predvsem pa Zadružna kraška banka. Brez njene odločilne finančne pomoči bi se včerajšnji datum ne zapisal v tržaško-kraško zgodovino. »Rade volje smo pristopili k pobudi, v kateri vidimo začetek uveljavljanja prepotrebnega evropskega duha,« je včeraj pojasnil predsednik banke Sergij Stancich.
»To sodelovanje nam je v ponos in mislim, da je lahko tudi našim članom.« Vidno zadovoljni so bili tudi upravitelji tržaške pokrajine in sežanske občine. Za predsednico Mario Tereso Bassa Poropat je to »prvo pomembno in pozitivno dejanje po padcu meje«, okrog katerega so se z navdušenjem združili politiki in tehniki. Sežanski župan Davorin Terčon upa, da bo nova avtobusna proga zbližala obe mesti in oba tu živeča naroda, predvsem pa, da bo prebivalstvu koristila.
Številnih potnikov si seveda želijo tudi pri podjetjih Avrigo in Trieste Trasporti; na novi medmestni progi vozijo v jutranjih urah slovenski avtobusi, popoldne pa italijanski. Vožnja po sedemnajst kilometrov dolgi progi traja pol ure, postanki pa so predvideni na tržaški avtobusni postaji, pri sodišču (Ul. Coroneo oziroma Ul. Fabio Severo), glavni univerzi (na treh različnih postajah), na Opčinah (Dunajska cesta), Fernetičih in sežanski avtobusni postaji. Iz Sežane odpotujejo avtobusi (vsak delavnik razen sobote) ob 8., 9.30, 11., 16.30, 18. in 19.30, iz Trsta pa ob 8.45, 10.15, 11.45, 15.45, 17.15 in 18.45; enosmerna vozovnica stane 1€.
Avtobus podjetja Trieste Trasporti je včeraj šofiral Giorgio Brandolisio. Z novo zadolžitvijo je zadovoljen, želi pa si, da bi se na njegovem avtobusu peljalo čim več potnikov. Podjetje računa, da je potencialnih potnikov okrog 20.000, v prvi vrsti prebivalci Opčin in Sežane. Giorgio je včeraj je po prvih štirih vožnjah prodal dvajset (strogo dvojezičnih) vozovnic. Ko je udoben in klimatiziran avtobus ustavil v bivšem tržaškem silosu, je prodal še enaindvajseto. Kupil jo je zase, »za spomin«. Kajti včerajšnji delovni dan je bil v marsičem zgodovinski.
Poljanka Dolhar

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

O sedanjosti in prihodnosti z Žanom Papičem

Pogovor s slovenskim stand-up komikom Žanom Papičem, ki je nastopal na letošnjem Laboratoriju bodočnosti

15. novembra 2018 | 16:08

Burja se bo okrepila, štiridnevni rumeni alarm

Ob pričakovani ohladitvi bo med drugim povečevala občutek mraza

15. novembra 2018 | 11:29

Zaostritev z mrazom in nadaljnjim poslabšanjem

V prepletanju mrzlega in vlažnega zraka prihodnji teden ponekod morda tudi snežinke

15. novembra 2018 | 09:20

SKGZ: odhajata tudi Ban in Peterin

Na deželnem kongresu ne bo kandidiral več niti Rudi Pavšič

15. novembra 2018 | 06:44

Od danes obvezna zimska oprema

Za vožnjo je lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur

15. novembra 2018 | 06:00

Denarja za manjšino niso snedli

V predlogu proračuna italijanska vlada ni spremenila obvez iz prejšnjih let

14. novembra 2018 | 04:32

Težki časi, ko vladata tukaj in zdaj

Glavni govornik v Škrbini je bil letos Saša Rudolf, čigar oče Ivan je v Egiptu novačil primorske padalce

14. novembra 2018 | 07:47