Torek, 23 april 2024
Iskanje

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

6. sep. 2018 | 15:44
Dark Theme

V Kamniku se je v četrtek z odprtjem razstave začel največji etnološki festival v Sloveniji, 48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Vrhunec prireditve bo nedeljska povorka narodnih noš.
Festival, ki vsako leto privabi več kot 30.000 obiskovalcev, je britanski The Guardian uvrstil med najboljše v Evropi. Kamnik bo do nedelje v znamenju tradicije, nastopov folklornih skupin in zabave.
V času festivala bo med drugim v soboto potekalo tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, v nedeljo dopoldne pa so na programu nastopi tujih folklornih skupin. Tradicionalna nedeljska povorka se bo začela ob 15. uri.
Britanski medij The Guardian je Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.
Začetki znane kamniške prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše, v kasnejših letih pa je prireditev nekajkrat zamenjala ime. Vsako leto na zadnji dan festivala v nedeljo poteka povorka narodnih noš. Na njej sodeluje okoli 2000 udeležencev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava