Petek, 19 april 2024
Iskanje

Kaj bo Nato počel v Kopru?

7. sep. 2018 | 16:26
Dark Theme

Luka Koper bo oktobra sodelovala v vojaški vaji zveze Nato Trident Juncture 18, in sicer pri logističnem premiku iz Slovenije na Norveško.
TV Slovenija je v sredo poročala o tem, da bi lahko koprsko pristanišče postalo pomembna Natova logistična točka«. A pri tej zgodbi ne gre za uradno pomorsko središče Nata v koprskem pristanišču. Gre za to, da bo oktobra na Norveškem Natova vaja Trident Juncture 18 in da so Natovi logistični premiki načrtovani tudi skozi koprsko pristanišče.
Informacija, da bi Koper postal logistični center Nata, pa očitno ne drži ali le delno. Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da nikakor ne gre za to, ampak da med luko in ameriškimi predstavniki potekajo pogovori o morebitnem »klasičnem komercialnem poslu«. Primorske novice pa so od obrambnega ministrstva dobile izjavo, da obstaja interes Združenih držav Amerike za izvedbo premikov vojaških sil in sredstev. Iz Luke pa so sporočili, da »ti tovori niso nekaj novega, saj potujejo skozi naše pristanišče že več kot 20 let«. Se pa v Luki Koper veselijo »možnosti dodatnega sodelovanja«.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava