Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Evropski poslanci odločno za avtorske pravice na spletu

12. sep. 2018 | 15:22
Dark Theme

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Glavni poročevalec parlamenta Axel Voss je po glasovanju izrazil zadovoljstvo in izjavil, da gre za dober znak za kreativno industrijo v Evropi. Evropski parlament je z izidom današnjega glasovanja odprl pot za pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive. Pogajanja bodo lahko trajala več mesecev, Evropski parlament pa bo nato glasoval še o končnem besedilu.
Namen direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu je, da bi ustvarjalci kreativne industrije - glasbe, filmov ali novic - dobili pravična nadomestila za svoja dela v digitalnem okolju.Evropski poslanci so sicer na torkovi razpravi med drugim opozarjali, da je 20 členov direktive zastavljenih preohlapno, kar bi lahko omogočilo spletnim velikanom, da še naprej izkoriščajo ustvarjalce, na drugi strani pa se bojijo, da bo prišlo do omejitev pravic uporabnikov spleta.
Zagovorniki direktive so predvsem pozivali k temu, da je treba končno nekaj ukreniti na tem področju, da se zaščiti avtorje in tudi omeji tehnološke velikane.


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava