Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Petje himne Vstajenje Primorske bo še posebej zanosno

13. sep. 2018 | 11:42
Dark Theme

Slovesnost ob 71. obletnici priključitve Primorske k matični domovini bo to soboto v Komnu, na travniku, kjer so veliko proslavo priredili že leta 1978. Takratna proslava velja tudi za rojstvo primorske himne, saj so zbrani ob petju Vstajenja Primorske prvič spontano vstali, pišejo Primorske novice.
Proslava se bo začela v soboto ob 11. uri na prireditvenem prostoru nasproti nogometnega igrišča v Komnu (nedaleč od šole), na tako imenovanem Grofovem, to je na istem mestu kot pred 40 leti.
Zbrane bosta na proslavi pozdravila Marko Bandelli, ki je bil v času, ko so se dogovarjali o organizaciji proslave še komenski župan, in podpredsednica Zveze združenj borcev Slovenije Ljubica Jelušič. Nastopili bodo Pihalni orkester Komen, pevski zbor Cominum Komen, Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Lučka Počkaj in Primož Forte, Martina Feri, Branko Završan s kitaristom Urošem Rakovcem, Drago Mislej Mef ter Lara Jankovič ob spremljavi Ravi Shrestha in Tilna Stepišnika. Režijsko taktirko proslave je prevzela Neda Bric Rusjan, na odru pa se bo zvrstilo približno 200 nastopajočih. Slavnostni govornik bo Dušan Jelinčič.

Pričakovati je, zaključujejo Primorske novice, da bo še posebej zanosno petje Vstajenje Primorske, saj je prav na proslavi v Komnu pred 40 leti postala primorska himna. Takrat jo je zapelo približno 350 pevcev združenih pevskih zborov Primorske pod taktirko Klavdija Koloinija in prvič se je zgodilo, da so ob refrenu prisotni spontano vstali.

Prilagamo posnetek nedeljskega nastopa TPPZ Pinko Tomažič na svečanosti v Bazovici.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava