Sreda, 03 april 2024
Iskanje

»Cloxit« bi lahko imel usodne posledice

13. sep. 2018 | 15:54
Dark Theme

Večina Evropejcev si želi, kot je pokazala spletna anketa, odpravo premikanja ure dvakrat na leto in tudi znanstveniki menijo, da je premikanje ure nesmiselno. A hkrati nekateri opozarjajo, da bi lahko imela trajna uvedba poletnega časa hude posledice, zlasti za šolarje in študente, pa tudi v prometu. Evropska komisija namerava sedaj v skladu z opravljenim spraševanjem državljanov to tudi predlagati.
Znanstveniki so odpravo premikanja ure načeloma že pozdravili, saj ni v skladu z biološkim ritmom. A nekateri strokovnjaki sedaj opozarjajo pred usodnimi posledicami trajne uvedbe poletnega časa. Kronobiolog Till Roenneberg iz Inštituta za medicinsko psihologijo na univerzi v Münchnu svari, da bi to prineslo ogromne težave in opozarja pred - kot je to poimenoval - »cloxitom«.
Stalni poletni čas bi po njegovem mnenju lahko povečal tveganja za diabetes, depresijo, težave s spanjem in učenjem.
Trajni poletni čas bi po njegovem vplival predvsem na šolarje in študente, ki se učijo in morajo naučeno tudi predelati, zaradi premalo spanja pa bodo prikrajšani. V starosti približno 20 let je potreba po spanju po njegovih besedah največja. Kot je še dejal, je Rusija že poskusila uvesti trajni poletni čas, a ji je pri tem spodletelo.
Pojasnil je, da je potrebno pri trajnem poletnem času več dni vstajati v temi. »In glede na kraj domovanja, lahko imate šest tednov več temnih šolskih juter,« je dejal Roenneberg.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava