Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

17. sep. 2018 | 15:22
Dark Theme

Jesen je čas za gobe. Ravno v septembru in oktobru pa je vsako leto tudi največ zastrupitev, zato strokovnjaki v tem času ponovno svetujejo previdnost pri nabiranju oz. uživanju gob.
Zdravniki opozarjajo, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom. V diagnostičnem postopku pa je med drugim pomemben podatek o času, ki je pretekel od zaužitja gob do prvih znakov zastrupitve. Znaki zastrupitve z gobami pa so odvisni od vrste gob in njihovih strupov. Največ strupenih gob povzroči prebavne težave, kot so slabost, bruhanje, krči v trebuhu in driska, kar je podobno kot pri uživanju neustrezno pripravljenih užitnih gob ali pri nekaterih drugih boleznih.
Zdravniki tako v času aktualne gobarske sezone ponovno izpostavljajo »zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob. Ljudem svetujejo, naj nabirajo in jedo le gobe, ki jih dobro poznajo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami. Gobe so težko prebavljiva hrana, zato naj se uživajo kot začimba oziroma priloga h glavni jedi, in ne kot glavna jed, prav tako niso priporočljive zvečer pred spanjem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava