Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Pred preobratom najtoplejša noč v zadnjem mesecu

20. sep. 2018 | 9:22
Dark Theme

Na Tržaškem je bila minula noč najtoplejša v zadnjem mesecu. V Trstu se živo srebro na pomolu bratov Bandiera ni spustilo pod 23,8 stopinje Celzija, v Zgoniku pa je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo temperaturo 20,7 stopinje Celzija. Zadnjič je bila v Trstu noč tako topla 22. avgusta. Gre za povsem poletne vrednosti, ki jih navadno beležimo v juliju ali v avgustu. Noč je bila med najtoplejšimi v zadnjem obdobju tudi ponekod na Goriškem, denimo v Koprivnem, kjer je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo temperaturo 19,1 stopinje Celzija.

Za tako visoke nočne temperature je bila odločilna zlasti šibka burjica, ki je med spuščanjem z višjega zaledja segrevala zrak, stransko vlogo pa je imelo tudi rekordno toplo morje. Njena hitrost je v Trstu dosegla le 38 km/h, v Zgoniku pa 32 km/h, toda je bila dokaj konstantna in presenetljivo enakomerna na celotnem tržaškem območju.
Tudi dnevne temperature bodo za ta čas zelo visoke. Živo srebro se bo marsikje povzpelo nad 30 stopinj Celzija, če bo burja vztrajala, je možno, da tudi na Tržaškem.
Trenutna otoplitev je v bistvu labodji spev letošnjega poletja, kajti pred nami je občutna vremenska sprememba, ki se bo začela v soboto. O tem pa kasneje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava