Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Pred nami občutna sprememba, prihaja arktični zrak

20. sep. 2018 | 11:04
Dark Theme

Nad našimi kraji se bo danes in jutri še zadrževal soliden anticiklon s subtropskim zrakom, ki nam prinaša sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Po najtoplejši noči v zadnjem mesecu se bo živo srebro danes marsikje dotaknilo 30 stopinj Celzija in jih ponekod tudi preseglo. Na Goriškem pričakujemo najvišje dnevne temperature do okrog 32 stopinj Celzija, na Tržaškem, če bo šibka burjica vztrajala večji del dneva, pa do okrog 30 stopinj Celzija. Tudi današnji dan bo bržkone med najtoplejšimi v zadnjem obdobju. Današnje vremensko dogajanje pa bo povsem poletno.
Gre, kot smo pisali, za labodji spev letošnjega poletja, kajti pred nami je ravno ob vstopu v astronomsko jesen občutna vremenska sprememba, ki se bo začela v soboto in nato stopnjevala v začetku prihodnjega tedna. Razmere bodo v prihodnjem tednu, vsaj kar se tiče temperatur in vzdušja, povsem drugačne kot v minulem obdobju. Poletje se bo dokončno poslovilo, razmere bodo povečini jesenske, mestoma pa nas bo tudi zazeblo. Ne bo pa manjkalo tudi sonca.
Zračni tlak nad Sredozemljem bo v prihodnjih dneh začel slabeti, anticiklon bo prvič deloma klonil v soboto pred atlantsko vremensko fronto, za katero bo pritekal nekoliko hladnejši zrak.
V soboto bo sprva še delno jasno, v popoldanskih urah, ko se bo našim krajem približala vremenska fronta, bo povečini spremenljivo oblačno in se bodo prehodno pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Največ suhega vremena bo ob morju, kjer bo, kot kaže, najmanj dežja. Zvečer bo zapihala burja, proti nam bo začel pritekati nekoliko hladnejši zrak. Noč na nedeljo bo v primerjavi z minulim dogajanjem bolj sveža.
V nedeljo bo delno jasno do zmerno oblačno in v primerjavi s sedanjim dogajanjem bolj sveže. Prehodno bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo okrog ali malo nad 25 stopinj Celzija.
V ponedeljek bo naše kraje oplazila izrazitejša vremenska fronta z zalogajem za ta čas mrzlega arktičnega zraka. Anticiklon se bo nad Atlantikom vzpenjal proti severu, po njegovem vzhodnem robu pa se bo proti nam spuščal severni zrak.
V ponedeljek bo delno jasno do spremenljivo oblačno, prehodno se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Zapihala bo zmerna do močna burja, temperatura se bo občutno spuščala. Najmanj dežja bo, kot kaže, ob morju.
V torek in sredo bo za ta čas zelo sveže. Noči bodo mestoma kar mrzle. Živo srebro se bo ponoči na Kraški planoti spustilo do okrog ali morda tudi pod 10 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa bodo povečini do okrog ali le ob morju malo nad 20 stopinj Celzija. Pihala bo burja. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo temperature okrog +4°C, se pravi, da se bo ozračje v primerjavi z zdajšnjim dogajanjem v povprečju ohladilo za okrog 11 stopinj Celzija. Ohladitev pa bo povečevala tudi burja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava