Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

»Zamejci živimo v prejšnjem stoletju«

20. sep. 2018 | 18:14
Dark Theme

Direktor podjetja, ki z desetimi zaposlenimi izdeluje aluminijaste komponente za naftno industrijo, nima veliko prostega časa. Si pa je Robert Frandolič pred dvema mesecema vseeno naprtil predsedovanje Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju (SDGZ) s 600 članicami.
»Hočem pomagati skupnosti, da bi se spremenila,« pravi. »Zamejci smo zakoreninjeni v neke principe, ki niso več primerni za današnji čas. Ostali smo v osemdesetih ali devetdesetih letih prejšnjega stoletja.«
Hočete povedati, da so zamejci intelektualno leni?
Sploh ne, saj je med zamejci veliko posameznikov, ki so prišli zelo visoko. Hočem reči, da smo ustvarili zelo zaprto družbo, ki se noče posodobiti.
In kaj lahko ukrene SDGZ?
Lahko opozarja na pomanjkljivosti in spodbuja svoje člane, naj razmišljajo o inovacijah. Verjamem, da smo podjetniki lahko gonilna sila spremembe. Štejem si v čast, da smo na SDGZ sprejeli novo strategijo, s katero si prizadevamo, da bi podjetja ponujala nove proizvode in storitve ter poiskala nove trge.
Bralec Primorskega dnevnika pa bi, recimo, pripomnil, da od slovenskih podjetij v Italiji pričakuje doslednejšo rabo slovenščine. Premalo je na primer trgovcev, ki izobešajo slovenske napise.
To je upravičen očitek, pri SDGZ pa že razmišljamo, kako bi ukrepali. Članom seveda ne moremo ničesar vsiliti, lahko pa sugeriramo. Strinjam se, da bi bilo predvsem v središču Gorice in Trsta boljše, ko ne bi pisalo samo avvocato ali negozio, ampak tudi odvetnik in trgovina.
Tu ne gre samo za simboliko ...
Se strinjam. Gre za samozavest celotne skupnosti.

Obširen intervju si preberite v današnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava