Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Nacistični pozdrav na hrvaški Nova TV

24. sep. 2018 | 11:39
Dark Theme

Hrvaška komercialna televizija Nova TV, ki je v lasti družbe Slovenia Broadband, v svojem resničnostnem šovu Kmetija gosti tekmovalca Srečka Vučića, ki ima na prsih veliko tetovažo nacističnega pozdrava »Sieg Heil«. Na Novi TV v tetovaži ne vidijo nič spornega za oddajo, ki jo predvajajo v najbolj gledanem večernem terminu. Vučićevo sodelovanje v eni najbolj gledanih oddaj na Hrvaškem pa je v državi sprožilo burno razpravo. Na širjenje sovraštva na Novi TV je opozicijska SDP konec prejšnjega tedna opozorila celo v hrvaškem parlamentu.
V sporočilu za javnost je Nova TV poudarila, da je Vučić prestal vsa ustrezna testiranja ter da ni bilo nobene ovire za njegovo udeležbo. Zapisali so, da stališča in izjave kandidatov v oddaji niso stališča Nove TV. Sporne Vučićeve tetovaže niso označili za neprimerno obnašanje.
Levica na Hrvaškem že dlje časa opozarja na trend rehabilitacije ustaštva, ki je sodeloval z nacističnim režimom, in relativizacijo antifašističnega boja in antifašizma tudi na institucionalni ravni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava