Petek, 19 april 2024
Iskanje

Aljažev stolp je treba le še prebarvati

24. sep. 2018 | 13:43
Dark Theme

Aljažev stolp bodo predvidoma v prihodnjem tednu s helikopterjem znova prepeljali na vrh Triglava. V prostorih podjetja KOV na Jesenicah namreč po dobrih treh tednih v dolini zaključuejo njegovo prenovo. Na vrhu Triglava je stolp stal že 123 let.
Strokovnjaki so na današnji novinarski konferenci predstavili potek prenove in opravljena restavratorsko - konservatorska dela. Direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin je med drugim povedal, da poteka prenova Aljaževega stolpa v skladu z načrtom in da ga morda celo za kakšen dan prehitevajo. Obnova pa bo do konca tedna končana. Če bodo vremenske razmere ugodne, ga nameravajo v prihodnjem tednu znova prepeljati na Triglav.
Prisotne elemente stolpa so obnovili, manjkajoče pa so skušali uskladiti z zgodovinsko podobo. Zdaj je stolp na Jesenicah že ponovno sestavljen, potrebno pa ga je še prebarvati. Prenova je v zaključni fazi, zato se začenjajo priprave na njegovo vrnitev.
S tem pa delo še ne bo končano, saj bo treba stolp redno in sistematično vzdrževati, je povedal Hudolin, ki je med drugim zadovoljen, da se širi pozitivna zavest o pomenu Aljaževega stolpa in njegovi ohranitvi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava