Ponedeljek, 06 maj 2024
Iskanje

»Potemtakem ne bo več Evrope«

24. sep. 2018 | 18:36
Dark Theme

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Matjaž Nemec je v pogovoru za Primorski dnevnik pozval Levico, naj v zapletu z Marjanom Šarcem pomisli na pričakovanja ljudi. »Upam, da bo vlada trajala do leta 2022, saj bo Slovenija leta 2021 prevzela predsedovanje EU,« si je zaželel. Večji del pogovora, ki je potekal ob prazniku Demokratske stranke na Proseku, pa je bil namenjen prihodnosti povezanosti držav na stari celini.

Prihodnje leto se lahko prvič zgodi, da v evropskem parlamentu ne bosta imela največ sedežev ljudska stranka in levosredinska opcija. Kako bi lahko socialisti oz. socialdemokrati zaustavili pohod široke družine populistov, evroskeptikov in podobnih?
Ne smemo komunicirati samo po inštitucijah, ampak tudi prek nevladnih organizacij. Moramo poudarjati to, na čemer temelji EU, in sicer da se lahko vsi enakopravno razvijamo in da imamo znotraj EU vsi enake možnosti. Čas bo pokazal, ali so populisti tisti, ki lahko ohranijo tkivo med državami.
A kaj če volivci spoznajo - kot namigujete - »zmoto« šele po volitvah?
Potemtakem ne bomo imeli več Evrope, kot jo poznamo. Bo zveza držav s totalitarnim odnosom vodenja, kakršna je zdaj Madžarska. Ljudem moramo jasno povedati, da postavljanje zidov na mejah ni rešitev. Ponuditi moramo druge poti, recimo v obliki ravnovesja med kapitalom in delom. Moramo razumeti, da je kapital socialni korektor, ki z davki generira socialo, šolstvo in druge segmente. Hkrati pa morajo delavci dobiti pošteno plačo.

Celoten intervju si preberite v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava