Petek, 26 april 2024
Iskanje

V zavetrne kraje je prišla naravnost zima

25. sep. 2018 | 9:04
Dark Theme

Ob dotoku arktičnega zraka so temperature ponoči občutno padle. Povsod je bilo jutro za ta čas mrzlo, še zlasti če ga primerjamo z minulim nadpovprečno toplim obdobjem. Razlike v temperaturi pa so bile iz kraja v kraj precejšnje. Živo srebro se je spustilo najnižje v bolj zatišnih legah, medtem ko je deželna meteorološka opazovalnihca v privetrnih krajih, kjer je pihala šibka do zmerna burja, namerila kakšno stopinjo Celzija več. Ohladitev se bo danes še stopnjevala, nocojšnja noč pa bo povečini še nekoliko bolj mrzla.
Živo srebro se je na Kraški planoti in v nižinah ponoči povečini spustilo do okrog 10 stopinj Celzija, ob morju do okrog 15 stopinj Celzija. Ponekod pa so bile temperature še občutno nižje in je že zadišalo po zimi. Med najbolj mrzlimi kraji v nižinah je bil Červinjan, kjer je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo nočno temperaturo +4,6 stopinje Celzija. Deželni primat mraza pa je še enkrat osvojilo mrazišče pri Belopeških jezerih, kjer so davi namerili -3,5 stopinje Celzija. V Kanalski dolini so bile nočne temperature povečini pod lediščem. Na Trbižu so namerili -0,7 stopinje Celzija.
V Zgoniku je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo nočno temperaturo 10,4 stopinje Celzija, v bolj zavetrnih Briščikih 9,1 stopinje Celzija, enako temperaturo v Koprivnem, v Gradišču ob Soči pa 4,9 stopinje Celzija.
Burja je v nočnih urah nekoliko oslabela, medtem ko je bila včeraj občasno močna. Najmočneje je pihala v Boljuncu, kjer so namerili sunek 97 km/h, medtem ko je deželna meteorološka opazovalnica na pomolu bratov Bandiera v Trstu namerila najmočnejši sunek 88 km/h.
Radiosonda iz Rivolta je na višini 1500 metrov v prostem ozračju opolnoči namerila +3 stopinje Celzija. Od 13. aprila ozračje ne bilo več tako mrzlo.
Danes in jutri se bo nadaljevalo povečini sončno in za ta čas mrzlo vreme. Občasno bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo danes ob morju do okrog 20 stopinj Celzija, drugod bomo namerili kakšno stopinjo Celzija manj.
Jutri se bo nadaljevalo podobno vreme, toda bo čez dan ponekod že za kakšno stopinjo Celzija topleje. Jutro bo za ta čas zelo mrzlo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava