Torek, 16 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (41)

9. okt. 2018 | 17:30
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o prometni nesreči, v kateri je umrl Jörg Haider. Članek je bil objavljen v nedeljo, 12. oktobra 2008.

CELOVEC - Avstrijska Koroška je v noči na soboto ostala brez svojega deželnega glavarja, Avstrija pa brez politika, ki je v zadnjih 30 letih močno zaznamoval politični in družbeni utrip alpske republike. Okrog enih ponoči je namreč v tragični prometni nesreči le nekaj kilometrov od Celovca umrl 58-letni Jörg Haider.
Nesreča se je zgodila samo nekaj kilometrov zunaj deželnega glavnega mesta, v Ilovju pred odcepom Ljubeljske ceste proti Kotmari vasi, ko je - iz zaenkrat še nepojasnjenega razloga - po prehitevalnem manevru z avtomobilom, v katerem je bil sam, zletel iz ceste in se večkrat prevrnil. Deželni glavar je umrl na mestu nesreče, saj po pričevanju zdravnikov reševalne ekipe zanj ni bilo več nobene pomoči, kajti poškodbe, ki jih je utrpel, so bile pretežke. Haiderja so sicer prepeljali v deželno bolnišnico v Celovec, toda bil je že mrtev.
Novica o tragični smrti nadarjenega politika, hkrati pa velikega populista, ki je do skrajnosti polariziral Koroško in Avstrijo, je prebivalce dežele in države šokirala. Že v zgodnjih jutranjih urah so ljudje pred poslopjem koroške deželne vlade prižgali sveče in polagali cvetje, deželni radio in avstrijska televizija so v posebnih oddajah poročali o nesreči in o politiku in človeku Jörgu Haiderju. Zastave na vseh javnih poslopjih na Koroškem so bile spuščene na poldrog, odpovedane pa tudi skoraj vse prireditve. Po prvih informacijah bo Haider deležen državniškega pogreba, datum pa še ni bil določen.
Vsi politični predstavniki, tako na deželni kot na zvezni ravni, in tudi predstavniki slovenske manjšine so izrazili sožalje družini deželnega glavarja in ocenili njegovo politično pot. Avstrijski zvezni predsednik Heinz Fischer je označil Haiderja za zelo nadarjenega politika, kateremu se je obetalo, da bo na naslednjih koroških deželnozborskih volitvah ponovno doživel velik uspeh. V vrstah zavezništva BZÖ, stranki, ki jo je Haider ustanovil šele leta 2006 in z njo na parlamentarnih volitvah pred 14 dnevi dosegel velik volilni uspeh, pa vlada povsem prizadetost.
Haiderjev dosedanji namestnik v deželni vladi in predvidoma tudi nov koroški deželni glavar do volitev marca 2009, Gerhard Dörfler, je dejal, da je na Koroškem »zašlo sonce«, tiskovni predstavnik zavezništva in namestnik vodje stranke BZÖ Stefan Petzner pa je dejal, da je to zanj kot »konec sveta«.
Koroška deželna vlada se je včeraj popoldne - ob prisotnosti škofov katoliške in evangeličanske cerkve - sestala na žalni seji v Celovcu, v poslopju koroške deželne vlade pa so namestili žalno knjigo, v katero se vpisuje na stotine prebivalcev.
Haider je bil dvakrat izvoljen za deželnega glavarja Koroške, prvič leta 1989, drugič pa leta 2008. Leta 1991 je bil kot deželni glavar odstavljen, ko je na seji koroške deželne vlade javno pohvalil »pošteno politiko zaposlovanja« v Tretjem rajhu. Leta 2000 se je z zmago na deželnih volitvah vrnil na najvišji položaj v deželi.
Ivan Lukan

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava