Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Za hude poplave je posredno kriv »naš« anticiklon

11. okt. 2018 | 11:11
Dark Theme

Medtem, ko je vreme pri nas sončno in za ta čas zelo prijetno, je nekatere predele italijanskega polotoka prizadela huda vremenska ujma. Najhuje je bilo ponekod na Sardiniji, kjer so poplave terjale tudi človeško življenje in je nastala velika gmotna škoda. Slabo vreme bo v prihodnjih urah prizadelo Ligurijo in mestoma lahko tudi nekatere druge predele vzdolž Apeninskega polotoka.
Za poplave in izredno vremensko stanje v nekaterih zahodnih italijanskih predelih je posredno kriv ravno anticiklon, ki pri nas zagotavlja stanovitno, sončno in za ta čas toplo vreme. Območje z visokim zračnim tlakom je namreč zelo solidno in predstavlja nepremostljivo pregrado za globoko in obsežno atlantsko ciklonsko območje, ki je tako že dalj časa na istem mestu in vseskozi vpliva na nekatere zahodne predele države. Ciklon se v bistvu ne more pomakniti proti vzhodu, poslabšanje nad nekaterimi zahodnimi italijanskimi predeli je zato vztrajno. Sardinija je bila vseskozi pod udarom zelo vlažnih in nestanovitnih jugozahodnih tokov, kopičil se je zelo vlažen zrak in so se pojavljale močne stacionarne padavine. Poslabšanje bo v prihodnjih urah zajelo tudi del italijanskega severozahoda ter verjetno deloma tudi nekatere osrednje predele države.
Obrobje ciklonskega območja se bo sicer nocoj približalo tudi našim krajem. Nocoj in sprva še jutri bo pri nas nekaj več oblačnosti ali spremenljivosti, toda anticiklon nas bo obvaroval pred poslabšanjem. Vlažen zrak ne bo mogel napredovati proti vzhodu in se bo v anticiklonskem območju izsušil. Že jutri čez dan se bo vreme ponovno izboljšalo in bo prehodno spet zapihala šibka burja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava