Petek, 19 april 2024
Iskanje

Današnja vremenska zagonetka

17. okt. 2018 | 9:19
Dark Theme

Ne zgodi se ravno pogosto, da je v kratkem roku vremenska evolucija tako negotova kot danes. Verodostojnost včerajšnje napovedi deželne meteorološke opazovalnice FJK je bila za današnji dan le 60-odstotna, kar je zvečer v bistvu potrdil tudi Brane Gregorčič na prvem programu TV Slovenija, ki je med drugim dejal, da je malokrat napoved za naslednji dan tako negotova.
Izboljšanje, ki smo ga pričakovali, se bo udejanjilo z nekaj več kot enodnevno zamudo. Dogaja se v bistvu, da so naši kraji ravno med anticiklonom na vzhodu ter ciklonskim območjem na zahodu - na nikogaršnji zemlji. Manjša ponedeljkova vrzel v zračnem tlaku se še ni povsem zapolnila. Od jugozahoda in iz južnih smeri priteka proti nam vlažen sredozemski zrak. Glavnina poslabšanja je sicer daleč od nas, toda vlažen zrak občasno vpliva tudi na vreme na našem območju. Stvari pa še dodatno nekoliko zakomplicira manjše višinsko jedro, ki se zadržuje nad srednjeevropskimi državami.
Južni tokovi se nad morjem segrevajo in pridobivajo novo vodno paro, hkrati pa se zrak dviguje. Ob dvigovanju se ohlaja, zato se vlaga zgosti, tu pa tam nastajajo v glavnem manjše krajevne padavine.
Proces se ne bo nadaljeval dolgo. Anticiklon namreč v primerjavi z donedavnimi pričakovanji zamuja, toda naposled se bo že v nocojšnjih urah in ponoči dovolj okrepil, da nas bo zavaroval pred obrobnimi vplivi sredozemskega ciklona.
Jutri se bo vreme izboljšalo. Zapihala bo šibka burja. Od jutrišnjega dne do vključno nedelje bo povečini sončno ali zmerno oblačno. Za ta čas bo toplo. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 26 stopinj Celzija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava