Petek, 19 april 2024
Iskanje

Najprej se bo segrelo, nato nas bo pošteno zazeblo

17. okt. 2018 | 12:37
Dark Theme

Večje temperaturne spremembe niso novost zadnjih dni. V minulem obdobju se je temperatura kar nekajkrat povzpela nad dolgoletno povprečje, večkrat pa se je tudi spustila pod normalnost. Navadno je šlo za občutne vzpone in padce. Temperaturne spremembe so bile izrazite in smo se jim povečini kar težko privajali. Mestoma se je živo srebro zadrževalo skoraj na poletnih vrednostih, mestoma pa že na zimskih. Ni slučaj, da so se v zadnjih tednih začela pojavljati prva gripozna obolenja.
Pred nami sta novi občutni temperaturni spremembi. Najprej bo na vrsti otoplitev. Z okrepitvijo anticiklona in šibko burjico se bo od četrtka do vključno sobote živo srebro ob povečini sončnem vremenu in občasni šibki burjici mestoma lahko povzpelo do okrog 25 ali 26 stopinj Celzija. Do vključno sobote bo torej prevladovalo nadvse prijetno in za ta čas toplo vreme, v nedeljo bo pritekal proti nam nekoliko hladnejši zrak in se bo burja okrepila.
Povsem drugače pa bo v prihodnjem tednu. Na vreme nad večjim delom Evrope bo namreč vplival severni zrak. Nad Atlantikom bo nastal zelo soliden anticiklon s pritiskom, ki bo v središču presegal 1045 hektopaskalov. Po njegovem vzhodnem robu bo proti srednjeevropskim državam in Sredozemlju preusmerjal za ta čas mrzle zračne gmote. Ozračje se bo v primerjavi z jutrišnjim dogajanjem v prihodnjem tednu v povprečju ohladilo za kakih 8 do 10 stopinj Celzija. Šlo pa bo za več impulzov severnega zraka, med katerimi bodo možna kratkotrajna premirja ob malo manj mrzlem zraku. Prihodnji teden bo vsekakor v glavnem hladnejši, mestoma tudi občutno, od tekočega. Občasno bo tudi pihala burja, ki bo povečevala občutek mraza. Najnižje temperature se bodo mestoma spustile do okrog 5 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa bodo povečini pod 20 stopnjami Celzija, mestoma tudi občutno. Najhladneje bo predvidoma med torkom in sredo ter proti koncu tedna.
Ali bo ob vdoru hladnega severnega zraka prišlo tudi do morebitnih občutnejših poslabšanj, bo kaj več znanega v prihodnjih dneh.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava