Petek, 19 april 2024
Iskanje

Napočil bo čas za ogrevanje stanovanj

18. okt. 2018 | 16:40
Dark Theme

Prihodnji teden bo, kot kaže, napočil čas za vključitev ogrevanja. Pravazprav so nekateri, sicer prehodno in povečini le za kakšen dan, grelce že prižgali ali so zakurili peč že v začektu oktobra. Najnižje nočne temperature so se namreč prve dni v mesecu na Kraški planoti in na Goriškem spustile do zimskih vrednosti, povečini pod 5 stopinj Celzija. Ponekod na Goriškem se je tudi pojavila slana. Življenjski prostor se je naenkrat ohladil.
Sledilo je toplejše obdobje z za ta čas visokimi temperaturami. Vremenske razmere so se izboljšale, segreli so se tudi hišni prostori. Kurjava, pa čeprav le prehodna, ni bila več potrebna.
Te dni prevladuje sončno vreme, posebej poročamo celo o kopanju v Blejskem jezeru, kopalci pa so tudi v morju. Skratka, gre za vremenske razmere, ki spominjajo bolj na poletje kot na zimo.
Od nedelje pa se bo vreme začelo postopno spreminjati. Topel subtropski zrak se bo umaknil, na njegovem mestu pa postopno pričakujemo mrzlega severnega.
Ozračje se bo prvič nekoliko ohladilo v nedeljo, nato občutneje med torkom in sredo. Sledilo bo nekajdnevno premirje, ko bo zlasti podnevi nekoliko topleje, medtem ko ob koncu prihodnjega tedna pričakujemo novo poslabšanje z nadaljnjo ohladitvijo.
Najnižje nočne temperature se bodo v torek ali sredo, razen ob morju, povečini spustile pod 10 stopinj Celzija, ponekod zlasti od srede do okrog 5 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa bodo do okrog ali le malo nad 15 stopinj Celzija, občasno bodo lahko nižje. Pogosto bo pihala tudi burja, ki bo povečevala občutek mraza.
Obeta se torej večdnevno obdobje s temperaturami, ki se bodo spustile pod dolgoletno povprečje. Nočne temperature se bodo od torka ali srede vseskozi zadrževale na nizkih vrednostih, v nočnih urah bo namreč ponekod nastal temperaturni obrat.
Verjetno bo v prihodnjem tednu napočil čas za ogrevanje stanovanj, zlasti v najhladnejših urah, pa tudi za zamenjavo oblačil s toplejšimi. Razlika z zdajšnjim za ta čas (pre)toplim dogajanjem bo mestoma občutna. Ob vdorih hladnejšega severnega zraka pa bo prišlo tudi do prehodnih poslabšanj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava