Petek, 19 april 2024
Iskanje

Iznad Skandinavije prihaja hladno višinsko jedro

20. okt. 2018 | 11:44
Dark Theme

Severno hladno višinsko jedro, ki bo jutri čez dan doseglo naše kraje, bo prvi mejnik med zdajšnjim za ta čas nenavadno toplim vremenom in jesensko normalnostjo ter občasno surovostjo. Začela se bo sprememba, ki se bo, kot kaže, zlasti ob koncu tedna poglabljala in ki bo trajala kar nekaj časa.
Jutrišnja sprememba bo predhodnica obsežnejšega vdora severnega zraka, ki ga pričakujemo zlasti proti koncu tedna. Že v prihodnjih dneh pa bodo vremenske razmere precej drugačne kot v minulem za ta čas nenavadno toplem obdobju. Ozračje se bo ohladilo in bo občasno pihala burja, ki bo povečevala občutek mraza. Živo srebro se bo od temperatur, ki so za več stopinj Celzija presegale dolgoletno povprečje, spustilo pod dolgoletno normalnost.
Višinsko jedro ravnokar nastaja nad severnimi predeli Skandinavskega polotoka, kjer se bo odcepilo od tamkajšnje višinske doline. Po vzhodnem robu anticiklona se bo jutri preko srednjeevropskih držav od severa približalo našim krajem.
Njegovo prisotnost bomo zaznali, ko se bo šibka jutranja burjica čez dan okrepila. Tedaj se bo tudi živo srebro začelo spuščati. Na nebu pa se bo pojavljala spremenljiva oblačnost, tu pa tam bo lahko padlo nekaj kapelj dežja ali bo nastala kakšna manjša ploha. Večjih poslabšanj glede padavin ni pričakovati, od severa ali severovzhoda naše kraje padavine navadno le preletijo.
Jutri zvečer bo že občutno hladneje kot danes, prav tako bo hladna tudi noč na ponedeljek. V ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo, pihala bo zmerna burja. Razmeroma hladno bo. V torek bo povečini sončno, burja bo ponehala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava