Petek, 19 april 2024
Iskanje

Iz taborišča je nastal vrtec

2. nov. 2018 | 17:11
Dark Theme

Prvonovembrske slovesnosti v Gonarsu v spomin na skoraj 500 žrtev tamkajšnjega fašističnega taborišča med letoma 1941 in 1943 sta se letos kot najvišja predstavnika oblasti udeležila poslanka v državnem zboru Meira Hot in predsednik deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Piero Mauro Zanin.
»Vojna za dolgo časa in več generacij požge korenine upanja v prihodnost, v človečnost, v vero sobivanja, v človeka,« je v svojem govoru dejala Hotova, ki jo je spremljal slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk. »A včasih in ne poredko se zgodi, da na krajih največjega trpljenja preživijo, sprva tako nevidne, a kljub temu tako trdožive koreninice upanja.«
Zanin pa je poudaril, da spominske prireditve niso dovolj. Za razumevanje zla, ki je kraljeval v prvi polovici 20. stoletja, je po besedah predsednika deželnega sveta nujno samoizpraševanje. Spomin pa naj živi, da iz njega zraste upanje. Govornik je tudi postregel s podatkom, da so iz opek nekdanjega taborišča zgradili župnijski otroški vrtec, kar je svojevrsten simbol zmage življenja nad smrtjo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava