Petek, 26 april 2024
Iskanje

V enem tednu indijansko poletje, jesen in zima

12. nov. 2018 | 10:07
Dark Theme

V prihodnjih dneh se bo vreme večkrat spremenilo, teden bo kar pester. Ne gre sicer pričakovati omembe vrednih poslabšanj s padavinami, pač pa precejšnje temperaturne spremembe, spremembe v vlagi in oblačnosti ter v vetrovnosti.
Danes in jutri bodo naši kraji še pod vplivom velike vremenske stanovitnosti in vlažnega zraka, ki se zadržuje v nižjih zračnih slojih. Prevladovalo bo vlažno in povečini oblačno vreme. Mestoma ne gre ravno izključiti kakšne manjše kaplje dežja.
Od srede se bo anticiklon na vzhodu okrepil in bo povečal svoj vpliv nad naše območje. S šibkimi severovzhodnimi vetrovi bo proti nam pritekal bolj suh zrak, ki se bo med spuščanjem z višjega zaledja tudi segreval. Šibka burja bo prečistila ozračje, prevladovalo bo sončno vreme. Najvišje dnevne temperature se bodo v sredo in četrtek ponekod dotaknile 20 stopinj Celzija. Gre za t.i. indijansko poletje, o katerem smo pisali, ki pa bo, za razliko od nedavnih pričakovanj, le kratkotrajno.
Od petka bomo namreč ob sicer prevladujočem sončnem vremenu iz dneva v dan beležili kakšno stopinjo Celzija manj. Anticiklon, ki se bo okrepil nad osrednjo in severno Evropo, bo od severovzhoda preusmerjal proti nam postopno vse hladnejši celinski zrak. Pogosto bo pihala šibka do občasno lahko zmerna burja. Od petka do vključno nedelje bodo torej po sredinem in četrtkovem poletnem pridihu temperature že bolj jesenske. V primerjavi z zdajšnjimi temperaturami bo zlasti čez dan že hladneje.
V začetku prihodnjega tedna pa se bo pritisk severovzhodnega zraka stopnjeval. Anticiklon na evropskem severu se bo še okrepil, po njegovem vzhodnem robu pa bo proti nam prehodno pritekal arktični zrak. Temperature se bodo po zdajšnjih izračunih spustile na zimske vrednosti. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo okrog -5 stopinj Celzija, pihala pa bo zmerna burja, ki bo povečevala občutek mraza. Kljub dejstvu, da po vsej verjetnosti ne bo večjih in dolgotrajnejših poslabšanj, bo mestoma zadišalo po zimi. Temperature se bodo ponoči marsikje spustile pod 5 stopinj Celzija, mestoma se bodo lahko približale ničli. Najvišje dnevne temperature pa bodo le malo nad 10 stopinj Celzija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava