Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Od danes obvezna zimska oprema

Za vožnjo je lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur

15. nov. 2018 | 6:00
Dark Theme

Od danes bodo morala biti vsa vozila po zakonu opremljena z zimsko opremo. Kot ustrezna zimska oprema se smatra, če je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike in v prtljažniku snežne verige. A zimske razmere, torej razmere, ko se sneg oprijema vozišča in ni več stika pnevmatike z asfaltno podlago, ko je na cesti led in podobno, nastopijo tudi pred ali po teh datumih.

V teh dneh resda še ne sneži, a za vožnjo je lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere lahko površina cestišča hitro zaledeni.

Vozniki naj zato pravočasno poskrbijo za menjavo pnevmatik, ki naj jo opravi strokovno usposobljen vulkanizer in ne domači mojster.

V zimskem času so dnevi krajši, zato naj vozniki poskrbijo, da bodo na avtomobilu delovale vse luči. Za vidljivost v prometu je še posebej pomembna osvetlitev zadnjega dela avtomobila. Preverite tudi stanje akumulatorja oz. raven elektrolitske tekočine v celicah.

Pozimi so na udaru tudi tekočine v avtomobilu. Obvezno preverite stanje naprave za pranje stekel in ne pozabite doliti čistila, ki mora biti primerno za uporabo tudi pri temperaturah, ki sežejo do minus 20 ali minus 30 stopinj Celzija.«

Ceste so pozimi pogosto mokre in umazane, zato je poleg čistila dobro preveriti še metlice brisalnikov. Pozimi v avtomobilu lahko pridejo zelo prav tudi sicer neobvezni pripomočki, kot so strgalo za led, metlica za sneg, zložljiva lopato, svetilka, dodatne rokavice, odeja in še kakšen rezervni kos toplega oblačila

Pozor tudi na aktivne varnostne sisteme za preprečevanje naleta v gosti megli ali močnem sneženju, ki lahko delujejo omejeno ali celo ne delujejo, če radar ali kamero pokrije sneg.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava