Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Zaostritev z mrazom in nadaljnjim poslabšanjem

V prepletanju mrzlega in vlažnega zraka prihodnji teden ponekod morda tudi snežinke

15. nov. 2018 | 9:20
Dark Theme

Obdobje nadpovprečno toplega in vlažnega vremena se je končalo. V prihodnjih dneh bo pritekal proti nam od severovzhoda vse hladnejši celinski zrak, temperature se bodo postopno, toda občutno spustile. Po zadnjih izgledih bo ohladitev še nekoliko večja, kot je kazalo do pred nedavnim. Temperature se bodo ob koncu tedna in v začetku prihodnjega v nočnih urah ponekod lahko spustile do okrog ničle, občutek mraza pa bo povečevala burja.

Od danes do nedelje bomo iz dneva v dan namerili kakšno stopinjo Celzija manj. Ohladitev bo dosegla svoj višek med nedeljo in torkom, ko bo naše kraje dosegel arktični zrak. Anticiklon nad evropsko celino se je občutno okrepil in bo proti nam ob koncu tedna, ko bo zajel tudi Skandinavijo, prehodno preusmerjal za ta čas zelo mrzel zrak. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju se bo temperatura zraka spustila pod 0 stopinj Celzija, mestoma do okrog -5 stopinj Celzija, se pravi, da na povsem zimske vrednosti. Občutek zaostritve pa bo toliko večji, ker je bilo do pred kratkim vreme neobičajno toplo. Ohladitev bo v povprečju mestoma presegala 10 stopinj Celzija. Podkrepila pa jo bo tudi burja.

Od danes do vključno nedelje pa bo prevladovalo sončno vreme. Občasno bo pihala burja in iz dneva v dan bo hladneje. Ob koncu tedna in v začetku prihodnjega bodo najnižje nočne temperature na Kraški planoti okrog ničle, na Goriškem in v Benečiji pod 5 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa do okrog 10 stopinj Celzija

V ponedeljek bo od severovzhoda še pritekal za ta čas mrzel zrak, od zahoda pa se bo približevala atlantska višinska dolina s prizemnim sredozemskih ciklonom. Prišlo bo do postopnega poslabšanja, kot kaže, tudi s padavinami. Glavnina poslabšanja bo po zdajšnjih izgledih v torek, morda tudi deloma v sredo. Ob prepletanju vlažnega atlantskega zraka in mrzlih severovzhodnih tokov ni izključeno, da bo meja sneženja občasno razmeroma nizka. Če bo mrzel zrak vztrajal dovolj dolgo, kar po zdajšnjih izračunih ne bi bilo ravno iz trte izvito, je možno, da se bo tudi na Kraški planoti občasno lahko prikazala kakšna snežinka. V Sloveniji bi lahko snežilo tudi ponekod v nižinah, snežilo pa bo v gorskem svetu in v severnih predelih dežele na razmeroma nizki nadmorski višini. Drugod bo deževalo. Do delnega izboljšanja naj bi prišlo v drugi polovici tedna, temperature pa bodo še vedno razmeroma nizke.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava