Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Dogajanje bo pestro in razgibano

Vremenska evolucija bo v prihodnjih dneh kompleksna

17. nov. 2018 | 11:51
Dark Theme

Medtem, ko se živo srebro ob prihodu arktičnega zraka spušča in se burja krepi, izračuni nekoliko bolj podrobno uokvirjajo nastajajoči sredozemski cikon, ki bo v torek oplazil tudi naše kraje. Postaja vse bolj verjetno, da bo vremenska evolucija nadvse kompleksna in razgibana. Vremenska slika bo, kot kaže, odvisna tudi od manjših krajevnih in časovnih sprememb.

V torek se bosta, kot smo pisali, nad našim območjem srečala za ta čas mrzel arktični zrak, ki bo prispel v prihodnjih urah ter toplejši in bolj vlažen sredozemski, ki bo prispel s prizemnim ciklonom. Od prepletanja mrzlega prizemnega in prihajajočega toplejšega vlažnega zraka bo odvisno, kaj se bo pravzaprav dogajalo.

Poslabšanje s padavinami se bo po zadnjih izračunih začelo v noči na torek, padavin pa, kot kaže, ne bo manjkalo niti v severnejših predelih dežele. Količine ne bodo ravno skromne. Ciklon bo po vsej verjetnosti soliden in bo v drugi fazi, predvidoma od torkovih popoldanskih ur, uspel prevladati nad arktičnim zrakom. Tedaj se bo ozračje nekoliko otoplilo in bodo pojavi slabeli.

Glavnina dogajanja bo v prvem delu poslabšanja, v noči na torek in ponekod še v torek dopoldne. Tedaj bo ob močni burji, ki bo v prizemnih slojih prinašala mrzel zrak, tudi ponekod pri nas lahko snežilo. Za zdaj kaže, da naj bi prehodno lahko snežilo tudi ponekod na Kraški planoti, v Benečiji in severnejših predelih dežele, ni izključeno, da mestoma tudi na Goriškem. Možen bo tudi dež pomešan s snegom. V trenutku, ko se bodo v drugem delu noči ali v torek zjutraj višji sloji že otoplili in bo v nižjih z burjo še pritekal mrzel zrak, ni izključeno, da se bo ponekod sneg lahko spremenil v ledeni dež ali v dež, ki bo pri tleh mestoma, zlasti v višjih predelih Kraške planote, zmrzoval. V nadaljevanju pa bo prihajajoči toplejši zrak čez dan postopno izpodrival hladnejšega prizemnega. Ozračje se bo postopno nekoliko segrelo in bo v popoldanskih urah predvidoma pred zaključkom padavin v glavnem deževalo. Pričakovana evolucija je vsekakor zelo labilna in bo odvisna tudi od manjših sprememb. Podrobneje jo bomo uokvirili v prihodnjih dneh.

Večji del Slovenije pa bo, kot kaže po zdajšnjih izgledih, verjetno zajela večja količina snežnih padavin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava