Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Vinjeta še vsaj deset let

Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic o elektronskem cestninjenju osebnih vozil

17. nov. 2018 | 12:50
Dark Theme

Na slovenskem avtocestnem podjetju Dars si bodo letošnje leto zapomnili predvsem po uspešni uvedbi sistema elektronskega cestninjenja za tovorna vozila, ki ga je predsednik uprave Tomaž Vidic označil kot najzahtevnejši projekt v zgodovini Darsa, ker je bistveno drugačen od projektov gradnje avtocestnih odsekov.

Vidic v zvezi z elektronskim cestninjenjem osebnih vozil ocenjuje, da bi se morale takšnega projekta najprej lotiti velike evropske države, predvsem Nemčija, Avstrija in Italija. »Ko bo ta sistem enoten po Evropi in ga bodo uvedle omenjene države, šele nato ga bo smiselno uvesti v Sloveniji,« je menil. Spomnil je, da tuji tranzitni uporabniki slovenskih avtocest kupujejo predvsem tedenske vinjete, letos naj bi jih prodali blizu sedem milijonov. Logistično bi bilo po Vidičevem mnenju praktično skoraj nemogoče in tudi zelo drago toliko vozil opremiti z elektronskimi tablicami.

Enormno bi se povečala tudi cestnina za dnevne uporabnike. »Tisti, ki se na delo v Ljubljano vozijo iz Novega mesta, bi na primer plačali okoli 1000 evrov na leto več,« je ocenil. S cestninjenjem po kilometru bi bili bolj obremenjeni domači uporabniki, tuji pa bistveno manj. »Verjamem, da nekoč takšno cestninjenje bo, osebno pa ne verjamem, da se bo to zgodilo v naslednjih 10 letih,« je dodal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava