Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Po zdajšnji otoplitvi se obeta zimsko vreme

Proti nam se bo spuščal mrzel arktični zrak

FJK |
3. dec. 2018 | 14:18
Dark Theme

Zdajšnja faza z jesenskim vremenom bo v glavnem trajala večji del tedna. Vreme bo najbolj sivo in vlažno do vključno srede ali četrtka, medtem ko bo Miklavž prinesel prvo manjšo spremembo. Naše kraje bo v četrtek oplazila vremenska motnja in bo prišlo do padavin, zlasti pa do prevetritve ozračja in do prve manjše ohladitve. Nato prehodno kaže na delno izboljšanje in na nekaj več spremenljivosti.

Od sobote pa se bo začela nova sprememba, s postopno zaostritvijo, ki se bo poglabljala v začetku prihodnjega tedna. Anticiklon se bo namreč vzpenjal proti skrajnemu severu, po njegovem vzhodnem robu pa se bo proti nam spuščal mrzel arktični zrak. Šlo bo za podobno sliko kot ob koncu novembra, ko smo beležili za ta čas neobičajno nizke temperature, toda prihajajoči zrak bo tokrat bolj mrzel in vztrajen. Ni povsem izključeno, da bo v novi vremenski fazi prišlo tudi do kakšnega prehodnega poslabšanja. Po zdajšnjih izračunih se v prihodnjem tednu vsaj zaradi nizkih temperatur in burje obeta zimski scenarij.

V soboto bo naše kraje dosegel prizemni ciklon in bo prišlo do poslabšanja s padavinami. Ozračje se bo ohladilo. V gorah bo snežilo, padavine, kot kaže, ne bodo ravno skromne. V nižinah in ob morju bo deževalo. V drugem delu poslabšanja bo zapihala burja in se bo živo srebro spuščalo.

V nedeljo se bo vreme prehodno izboljšalo, medtem ko bo v začetku prihodnjega tedna začel pritekati proti nam občutno hladnejši severni zrak. Nekoliko hladneje bo že v ponedeljek, mraz pa bo pritisnil zlasti od torka. Pihala bo burja, najnižje nočne temperature se bodo več dni spuščale za več stopinj Celzija pod ničlo, ob morju do okrog ničle. Prevladovalo bo spremenljivo, toda suho vreme, ni pa povsem izključeno, da bi lahko prišlo tudi do kakšnega prehodnega poslabšanja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava