Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Otroke je obiskal Miklavž

Nekateri so ga srečali že sinoči na raznih miklavževanjih

6. dec. 2018 | 9:27
Dark Theme

Otroke je ponoči obiskal in obdaril Miklavž. Nekateri so ga lahko videli že v sredo zvečer, na raznih miklavževanjih, v sprevodu ali na obhodu s spremstvom po hišah.

Miklavževanja so marsikje pri nas postala stalnica decembrskih prireditev, tako tudi v Sloveniji, denimo v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani se je Miklavž v spremstvu angelov in parkljev v torek podal po središču mesta in otroke obdaril s sladkarijami.

V sklopu Miklavževih prireditev so ponekod prižgali tudi praznične luči in postavili Miklavžev sejem. Večina Miklavževih prireditev je sicer na predvečer njegovega godu, različni pohodi, teki in koncerti pa se bodo v Sloveniji zvrstili tudi v prihodnjih dneh.

Sv. Miklavž, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom.

Naslednji decembrski dobri mož bo božiček. V Sloveniji so ga v 90. letih minulega stoletja začeli prevzemati v obliki, kot je znan v ZDA, ima pa svoje korenine v liku Miklavža v Evropi, njegov dom je v Rovaniemiju na Finskem.

Tretji decembrski dobrotnik v Sloveniji pa je dedek Mraz, ki nosi darila v noči z 31. decembra na 1. januar. Letos mineva okroglih 70 let od prvih praznovanj dedka Mraza, ki smo ga prevzeli iz takratne Sovjetske zveze.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava