Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Proti nam bo pritekal arktični zrak

Jesensko vreme se bo zaključilo v nedeljo

FJK |
6. dec. 2018 | 11:28
Dark Theme

Padavine so v nekaterih severnih predelih dežele že ponehale. V prihodnjih urah se bo vreme tudi drugod izboljšalo.

Prva oslabljena vremenska fronta zapušča naše kraje, za njo bo do sobote kratkotrajno premirje. Popoldne in jutri bo prevladovalo stanovitno in povečini zmerno oblačno vreme, možne bodo tudi občasne delne razjasnitve. Prevladovala pa bo razmeroma vlažna vremenska slika, jutri bo ozračje ponekod zamegljeno. Jutri zvečer (petek) se bo ponekod že pojavljalo rosenje, glavnino padavin pa pričakujemo v noči na soboto in v soboto zjutraj. Meja sneženja bo na višini okrog 1250 metrov, proti koncu padavin lahko tudi nekoliko nižja. V soboto bodo padavine oslabele, čez dan se bo vreme izboljšalo in ponekod delno razjasnilo. Pihala bo burja, temperatura bo nekoliko padla.

V nedeljo pričaujemo stanovitno vreme, povečini z zmerno oblačnostjo.

Od ponedeljka bo naše kraje postopno dosegel hladnejši arktični zrak. Anticiklon se bo namreč nad Atlantikom povzpel do Islandije, po njegovem vzhodnem robu pa bo proti večjemu delu Evrope in tudi proti našim krajem pritekal hladnejši zrak. Glavnino mrzlega zraka pričakujemo šele sredi tedna.

Od ponedeljka do srede kaže povečini na stanovitno, delno jasno ali zmerno oblačno vreme. Nekaj več oblačnosti bo predvidoma ob vdoru mrzlega zraka v ponedeljek, ko se bodo ponekod za krajši čas morda pojavile padavine. Postopno bo hladneje, občasno bo pihala burja.

V drugi polovici tedna se bo mrzlemu arktičnemu zraku pridružil vlažen atlantski in je po zdajšnjih izgledih možno, da bo nad italijanskim polotokom nastal plitev prizemni ciklon. Kot kaže, bo prišlo do prehodnega poslabšanja s padavinami. Po zdajšnjih izračunih je možno, da bo meja sneženja lahko občasno segala do nižjih predelov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava