Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (49)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o povodnji v Trstu

6. dec. 2018 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o povodnji, ki je prizadela Trst. Članek je bil objavljen v torek, 2. decembra 2008.

Neurje, ki je včeraj zjutraj zajelo ves obalni pas, je v Trstu povzročilo eno večjih povodnji zadnjih let. Ko se skupaj pojavijo visoka plima, močno deževje in veter jugozahodnik, ki potiska vodo proti kopnemu, se tržaško nabrežje vsakič spremeni v laguno, podobno pa je včeraj bilo v Miljah in devinsko-nabrežinski občini.

V Trstu je morje preplavilo dober del Terezijanske četrti, pomola Audace ni bilo več videti, na Velikem trgu je bil dostop do Prefekture in deželne palače brez škornjev nemogoč, ulice Mazzini, Genova in druge pa so se prelevile v prave reke. Kanal pri Ponterošu je prestopil breg: nekaj barčic se je potopilo, ostale so gledale na nabrežje z visokega.

Voda je pljusknila iz kanala v bližnje trgovine ter v pritličje palače Gopčević. Tam je pošteno premočila hodnik in dve razstavni dvorani. Adriano Dugulin, direktor tržaških mestnih muzejev za umetnost in zgodovin, je pojasnil, da je nabrežje ob kanalu nagnjeno na eno stran, tako da voda ob večjih plimah priteče v poslopja. Sam pa tako obilne povodnji v zadnjih letih ne pomni. V pristanišču se je morje medtem poigravalo s praznimi kontejnerji, katere so morali loviti gasilci.

Na nabrežju so se zaradi posledic neurja kot običajno ustvarili zastoji. Poleg plime, dežja in vetra k pogostim poplavam (do zadnjega podobnega dogodka je prišlo 18. junija) pripomorejo tudi značilnosti ceste: na nabrežju, ki ga je tržaška občinska uprava preuredila pred nedavnim, je odtočnih jaškov očitno daleč premalo, bazeni, ki se ustvarjajo na cestišču, pa kažejo, da je cesta ponekod nekoliko vbokla.

V Ribiškem naselju so zaradi neurja evakuirali dve zasebni bivališči in zaprli otroški vrtec: malčke so preselili v Devin. Devinsko-nabrežinski župan Giorgio Ret je povedal, da je morje v Sesljanu povsem prekrilo in razdejalo plažo Castelreggio ter bližnjo pešpot, zlomil pa se je privezni mostič nekega društva. Veliko dela so imeli dopoldne tudi miljski gasilci.

Voda je dosegla Tržaško ulico, Ul. Dante in Trg Marconi ter poplavila trgovine in bare. Škode je bilo kar nekaj, starejši miljski trgovci pa pravijo, da so nekaj podobnega zadnjič videli daljnega leta 1979. (af)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava