Torek, 16 april 2024
Iskanje

Prepovedano fotografiranje lastnih otrok na prireditvah?

Nekatere vzgojno-izobraževalne institucije v Sloveniji so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na prireditvi v šoli ali vrtcu

FJK |
7. dec. 2018 | 14:14
Dark Theme

Nekatere vzgojno-izobraževalne institucije v Sloveniji so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na prireditvi v šoli ali vrtcu. Pri informacijskem pooblaščencu so zato razumljivo v zadnjem času prejeli številna vprašanja zaskrbljenih staršev, šol in vrtcev glede (ne)dopustnosti fotografiranja nastopov otrok po splošni uredbi o varstvu podatkov.

Ukrep nekaterih vzgojno-izobraževalnih institucij, ki so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na šolski ali vrtčevski prireditvi, so pri informacijskem pooblaščencu ocenili za popolnoma neustreznega. Fotografiranje nastopa lastnih otrok v vrtcu ali šoli s strani staršev predstavlja fotografiranje za zasebne namene.

Uredba staršem nikakor ne prepoveduje fotografiranja nastopa svojega otroka v vrtcu ali šoli in tudi ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na novoletnem ali drugem nastopu.

Vsekakor pa morajo biti starši previdni pri morebitnem nadaljnjem posredovanju fotografij drugih otrok, predvsem pri objavah na spletu in na družbenih omrežjih. Fotografij drugih otrok brez soglasja njihovih staršev namreč ne smejo posredovati tretjim osebam ali jih objavljati na spletu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava