KB 1909, SKGZ in usoda kulturnih domov

Poročili Rudija Pavšiča in Dušana Košute (družba Dom)

A

ponedeljek, 11. decembra 2017 | 22:49

Nocojšnja seja SKGZ v tržaškem Dijaškem domu (FotoDamj@n)

Huda kriza finančne družbe KB1909 (v teku je likvidacijski postopek) je pretresla vso slovensko manjšino, zlasti pa Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ), ki je njen politični referent. O tem je tekla beseda na nocojšnji seji deželnega sveta, pokrajinskih vodstev in individualnih članov SKGZ, ki je privabila v Dijaški dom Srečka Kosovela v Trstu lepo število udeležencev. Osnovna izhodišča sta uvodoma podala predsednik SKGZ Rudi Pavšič ter predsednik upravnega odbora nepremičninske družbe Dom Dušan Košuta.
Kriza KB1909 je po Pavšičevem prepričanju med Slovenci v Italiji sprožila vrsto upravičenih vprašanj glede njenih posledic na nepremičnine, torej na naše kulturne in druge domove. Sklad Trinko (odraz SKGZ) je z ostalo delničarsko večino podprl predlog, da se dosedanjemu predsedniku Borisu Pericu zaupa likvidacija družbe. »Sklad Trinko se je odločil za Perica, tudi zato, ker so takšno rešitev podprli sodišče in vse banke upnice,« je priznal Pavšič Predsednik SKGZ si ni upal napovedati kakšna usoda čaka KB1909, »to bo pokazal čas,« je dejal in hude težave pripisal tudi nekaterim napačnim izbiram menedžmenta, predvsem v sektorju kave (Cogeco).
Košuta je izpostavil, da so pretekle finančne povezave med Domom in KB1909 v preteklosti povzročale težave obema družbama, teh povezav danes ni več, ker so se prekinile oziroma zaključile pred enim letom. Dom je bil leta 2014 zadolžen za 15 milijonov evrov, danes zadolženost znaša 8 milijonov evrov, v naslednjih mesecih pa naj bi se razpolovila. Skupina Dom je doživela velik preustroj in je na poti splošne sanacije. Njeno nepremičninsko premoženje je vredno 32 milijonov evrov , od katerih so 28,5 milijona evrov vredne nepremičnine, ki so v najemu naših društev in organizacij. Razpravo je uvedel Boris Siega, ki je očital Tržaški matici in Skladu Tinko, torej posredno SKGZ, da sta bila premalo učinkovita pri nadzorovanju poslovanja KB1909.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Slovenska manjšina brez izkušenega sogovornika

Iztok Mirošič ni več sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu

17. septembra 2018 | 09:15

Umrl med nabiranjem gob

Pogrešanega gobarja našli mrtvega v gozdu

15. septembra 2018 | 12:12

Slovenija ima prav, Juncker pa »nič ne ve«

Nemški Spiegel razkriva evropsko ozadje slovensko-hrvaškega mejnega spora

15. septembra 2018 | 06:25

Iz Ukrajine pri SDGZ pozorno do manjšine

V Trstu se je mudila skupina 17 predstavnikov lokalne in regionalne samouprave iz Ukrajine

15. septembra 2018 | 08:33

»Italija priznava državljanstvo določenim skupinam ljudi«

Avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz je potrdil namen avstrijske vlade, da Južnim Tirolcem omogoči pridobitev dvojnega državljanstva

15. septembra 2018 | 07:29

Direktorica hotela bo skrbela za zamejce

Sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu bo Olga Belec

14. septembra 2018 | 16:34

Žmavc in Česnik opravila primopredajo

Peter Jožef Česnik je danes od Gorazda Žmavca prevzel vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

14. septembra 2018 | 13:03