KB 1909, SKGZ in usoda kulturnih domov

Poročili Rudija Pavšiča in Dušana Košute (družba Dom)

A

ponedeljek, 11. decembra 2017 | 22:49

Nocojšnja seja SKGZ v tržaškem Dijaškem domu (FotoDamj@n)

Huda kriza finančne družbe KB1909 (v teku je likvidacijski postopek) je pretresla vso slovensko manjšino, zlasti pa Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ), ki je njen politični referent. O tem je tekla beseda na nocojšnji seji deželnega sveta, pokrajinskih vodstev in individualnih članov SKGZ, ki je privabila v Dijaški dom Srečka Kosovela v Trstu lepo število udeležencev. Osnovna izhodišča sta uvodoma podala predsednik SKGZ Rudi Pavšič ter predsednik upravnega odbora nepremičninske družbe Dom Dušan Košuta.
Kriza KB1909 je po Pavšičevem prepričanju med Slovenci v Italiji sprožila vrsto upravičenih vprašanj glede njenih posledic na nepremičnine, torej na naše kulturne in druge domove. Sklad Trinko (odraz SKGZ) je z ostalo delničarsko večino podprl predlog, da se dosedanjemu predsedniku Borisu Pericu zaupa likvidacija družbe. »Sklad Trinko se je odločil za Perica, tudi zato, ker so takšno rešitev podprli sodišče in vse banke upnice,« je priznal Pavšič Predsednik SKGZ si ni upal napovedati kakšna usoda čaka KB1909, »to bo pokazal čas,« je dejal in hude težave pripisal tudi nekaterim napačnim izbiram menedžmenta, predvsem v sektorju kave (Cogeco).
Košuta je izpostavil, da so pretekle finančne povezave med Domom in KB1909 v preteklosti povzročale težave obema družbama, teh povezav danes ni več, ker so se prekinile oziroma zaključile pred enim letom. Dom je bil leta 2014 zadolžen za 15 milijonov evrov, danes zadolženost znaša 8 milijonov evrov, v naslednjih mesecih pa naj bi se razpolovila. Skupina Dom je doživela velik preustroj in je na poti splošne sanacije. Njeno nepremičninsko premoženje je vredno 32 milijonov evrov , od katerih so 28,5 milijona evrov vredne nepremičnine, ki so v najemu naših društev in organizacij. Razpravo je uvedel Boris Siega, ki je očital Tržaški matici in Skladu Tinko, torej posredno SKGZ, da sta bila premalo učinkovita pri nadzorovanju poslovanja KB1909.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Dežela podpira Primorski dnevnik

Odbornik Roberti odgovoril svetniku DS Russu

13. novembra 2018 | 11:08

Bandelli ne bo rekorder

Nekdanji komenski župan ob ministrski stolček že po dveh mesecih, kar pa v Sloveniji ni redkost

13. novembra 2018 | 05:35

Italijani v Istri brez pomoči iz Rima?

Zaskrbljenost Demokratske stranke in zagotovila Lige

12. novembra 2018 | 17:33

Brez pnevmatike vozil 170 km/h

Policista iz Kopra nista mogla verjeti lastnim očem

13. novembra 2018 | 16:25

Ovacije za Majo Haderlap pred Kurzem in Van der Bellenom

Na državni slovesnosti ob stoti obletnici vzpostavitve avstrijske republike

12. novembra 2018 | 14:29

Gasilci so megleni oblak odstranili z ventilatorjem

Spektakularno uhajanje dušika v neki tovarni v Zoppoli

12. novembra 2018 | 13:51

Šarec pozval Bandellija k odstopu

Bandelli je srečanje zapustil brez besed

12. novembra 2018 | 13:00